<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148162" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България се о...

Украйна обвини Русия, че се готви да взриви язовир във ВЕЦ (видео)

21 Октомври 2022
0 646

Украйна обвини Русия, че се готви да взриви язовир във ВЕЦ. По думите на Володимир Зеленски това би довело до „мащабна катастрофа“.

Стена на водноелектрическата централа “Каховска” на река Днепър е била минирана от руските сили, съобщава Зеленски в свое обръщение. Той допълва, че ако тя бъде разрушена, реката би наводнила обширен район и би оставила без вода цяла Южна Украйна, включително Крим.

Украйна ограничава потреблението на ток след продължаващите руски атаки (видео)

Украйна обвини Русия, че се готви да взриви язовир във ВЕЦ (видео)
Снимка: iStock

Язовирът е под руска окупация и осигурява на Русия   от малкото останали маршрути през река Днепър в частично окупираната Херсонска област, пише bTV.

Междувременно Русия започна евакуация на властите в Херсон. Около 60 000 цивилни граждани също ще напуснат областта. Според руския военен командир евакуацията на цивилни граждани се налага заради възможността украинските сили да планират „забранени методи за водене на война“ в град Херсон. Русия вече обвини Украйна, че е изстреляла ракети по водоема.

Над половината от всички ТЕЦ-ове са поразени при атаки, признават властите в Киев. В сила е режим на тока, а редица градове са спрели градския транспорт, ползващ електричество.

От Белия дом обвиниха Техеран в директна намеса в конфликта. Според американското разузнаване ирански експерти са обучавали и са помагали на руските военни в Крим за атаките с ирански дронове срещу украински цели. Техеран за пореден път отрече да доставя оръжия на Москва, но в същото време призова гражданите си да напуснат Украйна.

Видео: bTV

Украйна обвини Русия, че се готви да взриви язовир във ВЕЦ (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции