<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=170538" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Убиецът на Ев...

Възможно ли е делото за убийството пред „Соло“ да започне отначало?

19 Март 2023
0 182

Възможно ли е делото за убийството пред „Соло“ да започне отначало? Може ли доживотната присъда на Илиян Тодоров, потвърдена от две инстанции, да бъде заменена с по-лека?

Повод за тези въпроси дава обстоятелството, че рядко осъдени с такива тежки присъди, издирвани и с червена бюлетина от Интерпол, са били задържани след 12 години, припомня „Дневник“

Арестът

Илиян Тодоров бе арестуван на летището в столицата на Узбекистан при опит да се качи на самолет от Ташкент за Истанбул. При проверката на паспортен контрол властите се усъмнили в документите на българина и изискали справка в България. След експертна оценка на снимки от Националния институт по криминалистика към МВР е потвърдено, че става дума за Тодоров.

Възможно ли е делото за убийството пред „Соло“ да започне отначало?
Архив БулФото

Така Илиян Тодоров е задържан след 12 години в неизвестност и след укриване от българското правосъдие.

Убийството през април 2009 година и присъдата на Илиян Тодоров

Тодоров бе осъден за смъртта на Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров. А също и за опита за убийство на Кирил Димитров. Александров и Въжаров бяха наръгани с нож в гърба след скандал пред столичната дискотека на метри от съдебната палата на 18 април 2009 г. Кирил Димитров бе ранен, но оцеля.

Бащата на Кирил Въжаров проговори за задържането в Узбекистан на убиеца на сина му (видео)

Дни след прочитането на присъдата, когато съдебна охрана трябва да го отведе в затвора, става известно, че Тодоров не е намерен на адреса си. Родителите му твърдят, че не са го виждали през последната година. Илиян Тодоров е обявен за издирване както в България, така и с червена бюлетина на Интерпол.

Възможно ли е делото за убийството пред „Соло“ да започне отначало?
Екстрадицията му може да се забави

Ако е привлечен към наказателна отговорност за друго престъпление на територията на Узбекистан, предаването му на органите в България може да се забави. Задържането му заради фалшивия документ дава възможност връщането му за изтърпяване на присъдата за двойното убийство да бъде отлагано.

„Вероятно Узбекистан ще проведе разследване за документно престъпление, за ползването на неистински документ за самоличност, което очаквам да приключи в кратки срокове от 2-3 месеца, след което Тодоров да бъде екстрадиран в България“, Коментира пред „Дневник“ адвокат Людмил Рангелов.

Говори майката на убития пред “Соло” Васил Александров (видео)

Според юристи отмяната на доживотната присъда и замяната ѝ с по-лека е въпрос на тълкование. Тя обаче е повече теоретична, отколкото реална. Един от мотивите, които биха могли да ползват защитниците му е, че Тодоров не е участвал лично във въззивното и касационното производство.

„Тук е тънкият момент, че тогава законодателството го позволяваше и че той сам е изразил желание, да не присъства“, посочва адвокат Рангелов.

Все пак пред защитата му има няколко възможности.

  • Ако някои доказателства, на които се основава присъдата, се окажат „неистински“.
  • Съдия или съдебен заседател, прокурор или разследващ орган е извършил престъпление при участието си в наказателното производство.
  • Процесът може да се възобнови, ако при разследване се установят обстояртелства или доказателства, които не са били известни на съда, постановил присъдата.
  • На теория наблюдаващ прокурор може да поиска през главния прокурор възобновяване на делото.

„Тодоров е осъден на доживорен затвор. Не виждам причина главният прокурор да поиска намаляване на наказанието му, тъй като на практика след 20 или 30 г. Тодоров може да прави искания да излезе предсрочно от затвора“, коментира още адвокат Людмил Рангелов.

Възможно ли е делото за убийството пред „Соло“ да започне отначало?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции