<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=144822" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Румънски евр...

Вече официално във Франция имат партия “Възраждане”

18 Септември 2022
0 156

Вече официално във Франция имат партия “Възраждане”, но тя няма нищо общо с българската. Това е новото име на партията на френския президент Еманюел Макрон, предаде Франс прес.

Създадена само година преди Макрон да стане държавен глава през 2016 г., либералната формация помогна за неговото преизбиране на поста тази пролет. Условието беше да не се кандидатира за трети президентски мандат.

Смяната на името бе подкрепена от 87% от участниците в проведен вчера конгрес на формацията на Макрон. Досега партията се наричаше “Република, напред!”. “Ако не сме единни, крайната (десница и левица) ще вземат връх”. Това предупреди вчера Макрон, който вече е почетен председател на “Възраждане”.

Френският президент либерал победи на балотажа на изборите през април лидерката на крайната десница Марин Льо Пен. Той се изправи срещу нея и на втория тур на президентските избори през 2017 г., когато тя получи с 2,6 милиона гласа по-малко отколкото сега.

Вече официално във Франция имат партия &#8220;Възраждане&#8221;

“Възраждане” – новото име на партията на Макрон

На парламентарните избори през юни партията на Макрон загуби абсолютното си мнозинство в Националното събрание, а Националният сбор на Льо Пен спечели рекордните 89 депутатски места.

За нов председател на “Възраждане” бе избран Стефан Сежурне. 37-годишният бивш сътрудник на Макрон е председател на групата в Европейския парламент, в която членува партията на Макрон.

Вече официално във Франция имат партия “Възраждане”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции