<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=128253" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Серия от мист...

Вижте кадри от експлозията в Хавана (видео)

07 Май 2022
0 824

Вижте кадри от експлозията в Хавана, споделени от Euronews Bulgaria.

Кореспондентът Живко Константинов е в горещата точка – до взривения хотел “Саратога” в кубинската столица. Мястото беше посетено и от президента Мигел Дианс Канел, както и от премиера Мануел Мареро. Взрив отне живота на поне 22 души. Вероятната причина за инцидента е изтичане на газ.

Телата на четирима загинали са извадени от развалините вчера вечерта. Това съобщиха телевизионните новини, час след официално обявените данни за 18 смъртни случая, включително дете, и над 50 ранени. Властите казаха, че оцелелите са били под развалините. Те са изпратили спасителен отряд с обучени кучета, за да ги потърси, включително жена, с която спасителите са имали контакт.

По-рано Мигел Гарсия, директор на болницата Каликсто Гарсия, където се лекуват някои от ранените, съобщи, че единадесет от тях са “в изключително тежко състояние”.

Двегодишно дете е подложено на операция, поради фрактура на черепа.

Мигел Ернан Естевес, директор на болницата Ерманос Алмейейрас

От своя страна, първият секретар на комунистическата партия в Хавана Луис Антонио Торес Ирибар уточни по обяд, че „13 души (са) в неизвестност“ и смята, че е „възможно още хора да са затрупани“ под развалините. Властите твърдят, че сред жертвите няма чужденци.

Емблематично заведение за Стара Хавана със зелената си фасада, хотелът, бе затворен за туристи от две години за реставрация. Вътре са се намирали само работници и служители, които са подготвяли повторното му отваряне, насрочено за 10 май.

9 dead, 40 injured in explosion at hotel in Cuba's capital Havana | Daily  Sabah

Куба е в тежка хуманитарна криза, а режимът крие масовите протести (видео)

„Според първите данни експлозията е причинена от изтичане на газ“, се уточнява в „Туитър“ акаунта на кубинското президентство.

Според ръководителя на историческия квартал на кубинската столица Алексис Коста Силва, цитиран от държавната медия Cubadebate, в хотела са сменяли бутилка с втечнен газ. Готвачът усетил миризмата на газ и открил пукнатина в маркуча, която е причинила експлозията.

Това не беше нито бомба, нито атака, това бе нещастен инцидент.

Мигел Диас-Канел, президент на Куба

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви в „Туитър“, че е разговарял с кубинския външен министър Бруно Родригес, „за да се поинтересува от ситуацията след експлозията в Хавана и да му предам моите съболезнования и моята солидарност с кубинския народ“.

Кубинският народ получава солидарността и подкрепата на всички народи по света и по-специално на боливарския народ на Венецуела.

Николас Мадуро, президент на Венецуела

Първите четири етажа на 5-звездния хотел „Саратога“, с неговите 96 стаи, два ресторанта и басейн на покрива, са разрушени при взрива, произтекъл около 11 часа сутринта (15 часа GMT), а подът е засипан с отломки и парчета стъкло, отбелязаха журналисти на АФП. Няколко минути след експлозията гъст облак дим и прах се разстила над булевард „Прадо“, където се намира това заведение, на крачки от известния Капитол.

Имаше огромна експлозия и облак прах стигна до парка пред хотела, много хора се разбягаха.

очевидец

Мобилизирани са били десетина линейки и пет пожарни коли, отбелязва АФП. В края на следобеда камионът-цистерна бе евакуиран, докато машина постепенно разчиства развалините. Няколко превозни средства бяха унищожени близо до този хотел, в който са отсядали редица знаменитости през последните години, включително Мик Джагър, Бионсе и Мадона.

Произтече ужасна експлозия и всичко се срути.

друг очевидец

Построена през 1880 г. за магазини, сградата е превърната в хотел през 1933 г. и реновирана, за да се превърне в луксозно заведение през 2005 г.

Живко Константинов снима туристическото предаване на Euronews България “Ела в…” Той е в Куба, за да разказва истории от екзотичната държава. Само няколко часа преди експлозията той е пред хотела, за да заснеме красивата му фасада.

Вижте кадри от експлозията в Хавана

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции