<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147431" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Скандален ге...

Вижте кои държави в ООН подкрепиха незаконното анексиране на украинските територии

13 Октомври 2022
0 444

Държавите в ООН гласуваха за резолюция, осъждаща опитите на Русия да анексира четирите окупирани украински територии. Четири държави обаче не подкрепиха документа. Това са Беларус, Северна Корея, Сирия и Никарагуа.

Русия наложи вето на резолюция на ООН за референдумите, Китай и Индия се въздържаха

Членовете на Общото събрание са 193. Като изключим четирите държави, които отхвърлиха документа, 2 се въздържаха – Индия и Китай, а още 33 не участваха в гласуването.

През 2014 година Общото събрание прие резолюция за обявяване на референдума за анексиране на Крим за невалиден със 100 гласа “за”, 11 “против” и 58 формално въздържали се.

Вижте кои държави в ООН подкрепиха незаконното анексиране на украинските територии
iStock

Важно е да се спомене, че вотът е символичен и в знак на солидарност. ООН няма да предприеме някакви следващи действия, тъй като има правомощия да решава вътрешни проблеми и въпроси на световната организация. 

България осъди референдумите в полза на Русия пред Общото събрание на ООН

Гласуването стана седмица, след като руският президент Владимир Путин подписа документите за присъединяването на източните украински региони Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон към Русия, по време на официална церемония.

Резолюцията призовава не само за непризнаване на анексирането, но и за “незабавното му отменяне”.

Документът приветства и “изразява силната си подкрепа” за усилията за деескалация на конфликта чрез преговори.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на подкрепилите Украйна страни.

Путин подписа първото в света анексиране на атомна електроцентрала

Зеленски: Катастрофа в АЕЦ "Запорожие" ще застраши цяла Европа

“Светът си каза думата – опитите за анексиране са безполезни и никога няма да бъдат признати от свободните народи”, написа той в Twitter и добави, че Украйна ще “върне всичките си земи”.

Американският президент Джо Байдън заяви, че вотът е пратил “ясно послание” до Москва и Путин.

“Залогът на този конфликт е ясен за всички и светът изпрати ясно послание в отговор – Русия не може да изтрие суверенна държава от картата”.

Гласуването бе предизвикано от ветото на Русия да предотврати действия в Съвета за сигурност – органът, който отговаря за поддържането на международния мир и сигурност.

Вижте кои държави в ООН подкрепиха незаконното анексиране на украинските територии

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции