<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=125903" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Волгин, БНР и ...

Волгин е наказан дисциплинарно от ръководството на БНР

14 Април 2022
0 488

Ръководството на БНР наказа водещия на “Политически некоректно” Петър Волгин заради нарушение на правилника за редакционната дейност и на Етичния кодекс на служителите на радиото. Решението е взето след среща на Програмния съвет.  

Причината е разпространяването на фалшива новина за предполагаемо завладяване на кораба “Царевна” на 10 април, на чийто борд се намираха 17 български моряци край Мариупол.

Волгин, БНР и дезинформацията: Защо това трябва да спре веднага

По-рано оперната певица Александрина Пендачанска подаде оставка от Обществения съвет на радиото в знак на протест срещу поведението на Волгин.

Волгин е наказан дисциплинарно от ръководството на БНР
Булфото

Програмният съвет единодушно е приел, че Волгин е нарушил задължението на БНР да осигурява “обективна, навременна и точна информация, както и разнообразие от гледни точки”. А също и задължението на служителите на радото да не допускат дезинформация. Нарушени са и два члена от Етичния кодекс, в които се посочва, че журналистите трябва да използват проверена информация, без да скриват и изопачават факти, както и да се позовават на достоверни информационни източници.

Протоколът, който БНР разпространи от заседанието, показва, че журналистите гледат на кризата около Волгин като на проблем с доверието в националното радио. 

Програмният директор Даниела Късовска посочва, че твърденията му за кораба са били дезинформация, която по-късно е опровергана многократно в новините на “Хоризонт”. 

По думите ѝ, в миналото “чуждестранни кореспонденти не са пускали новини, преди да са излъчени по БНР, което е било сериозен атестат за качеството на работата”. 

От изказването ѝ става ясно, че се обсъждат приемането на професионални стандарти.

“Ръководството на Българското национално радио категорично се разграничава от всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини. Категорично заявяваме, че всяко нарушаване на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано. Същевременно няма да бъде допуснато вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог”, се казва в декларация на медията. 

Конкретното дисциплинарно наказание срещу него не се описва. Съобщава се само, че то наложено според разпоредбите на Кодекса на труда. В него има три степени на възможни санкции – забележка, предупреждение за уволнение и уволнение.  

Волгин е наказан дисциплинарно от ръководството на БНР

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции