<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=140092" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Стотици се вк...

За “опасен завой към Москва” предупреждават бившите управляващи

05 Август 2022
0 347

За “опасен завой към Москва” предупреждават бившите управляващи, пише Свободна Европа.

Бившият премиер Кирил Петков обвини служебния кабинет за това, че бави пускането на газовата връзка с Гърция, а “Демократична България” (ДБ) предупреди, че новият кабинет планира да приеме ултиматума на Москва за плащания в рубли и да върне страната към газова зависимост от Русия.

Позициите на лидера на “Продължаваме промяната” и бившите му коалиционни партньори дойдоха на фона на информация, че ключовата газова връзка с Гърция може да се забави заради пречки при сертифицирането. Това беше потвърдено пред Свободна Европа от проектната компания ICGB (Ай Си Джи Би).

Бившият премиер се обърна към служебното правителство с поредица от въпроси

За &#8220;опасен завой към Москва&#8221; предупреждават бившите управляващи

Стотици се включиха в демонстрацията срещу Радев и служебното му правителство (снимки)

В публикация във Фейсбук Кирил Петков определи действията на служебното правителство като “две крачки назад”. Той говори и за саботаж на газовата връзка, която би гарантирала на страната по-големи и сигурни количества газ.

“Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса, след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала. Но вече се говори за Газпром и дългосрочни договори. Не виждаме ли, че дори на Германия се ограничава подаването на газ от Русия? Не е ли най-важно за хората да има сигурност на доставките? Какво точно прави кризисният щаб?”, написа Петков.

От ДБ също разкритикуваха действията на служебното правителство и новосъздадения кризисен щаб и ги определиха като “опасен завой към Москва”.

“Апокалиптичните сценарии, които чертае кабинетът, не може да се тълкуват по друг начин освен като подготовка на общественото мнение за оправдание на предварително планирани две свои действия: първо, да приеме ултиматума на Москва и да плаща газа в рубли, и второ, да подпише дългосрочен договор за доставка на газ с “Газпром”. Това се казва в позицията на ДБ, разпространена в петък.

Според тях най-големият риск България да няма достатъчно газ през зимния период е именно разчитането на внос на газ от Русия. Причината “Газпром” целенасочено намалява или спира договорените количества.

“Няма логика да се очаква да прави нещо различно през следващите 6 месеца”, посочват от ДБ.

По-рано в петък проектната компания потвърди за отказ ключови промени в управлението ѝ да бъдат вписани в търговския регистър. Дружеството посочи, че става дума за несъответствие, което е “лесно преодолимо”.

Министерството на енергетиката обаче отрече служебният министър да е отменял назначения в ICGB. Институцията посочи, че отказът за вписване не е резултат от заповед или решение на министъра, а е на Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят.

Интерконекторът Гърция-България е ключов за диверсифицирането на доставките на природен газ в България.

Когато влезе в експлоатация, той ще позволи в България да се доставят пълните количества по договора за природен газ с Азербайджан. Ще даде възможност и да се доставя газ от терминалите за втечнен газ в Гърция.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Видео: NOVA

За “опасен завой към Москва” предупреждават бившите управляващи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции