<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=154269" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой стои зад ...

Задържаният за преврата в Германия принц Хайнрих XIII: Кой е той?

08 Декември 2022
0 906

Задържаният за преврата в Германия принц Хайнрих XIII: Кой е той? В студиото на “Здравей, България” доц. Симеон Василев, преподавател по “Международна комуникация – Журналистика” и анализатор, коментира темата.

Доц. Василев определи принц Хайнрих като “доста интересна фигура”. Хайнрих XIII е ръководителят на Дясноекстремистката организация, крояла държавен преврат във Федерална република Германия. Принцът е потомък на 700-годишно благородническо семейство, което някога е управлявало малка държава в източна Германия.

“Хайнрих има богата предистория. Той е отхвърлен от собствената си фамилия. Хайнрих XIV – главният на фамилията, живее в Австрия. Там имаше инцидент в едно малко градче с бивш кмет, където участва и Хайнрих XIII. Тогава започва да излиза информации за него. Сегашният глава на фамилията е казал, че “той е един объркан старец”, разказва доц. Василев.

Опит за държавен преврат бе осуетен в Германия

Въпросният инцидент се отнася до публична среща на принца с местен кмет, за когото е известно, че симпатизира на крайнодясно движение, отричащо легитимността на съвременната германска държава. Кметът бе отстранен от длъжност след нападение срещу журналист, а семейството на принц Хайнрих XIII публично се дистанцира от него по-рано тази година.

Задържаният за преврата в Германия принц Хайнрих XIII: Кой е той?
iStock

Хайнрих XIII е финансов консултант и се занимава с недвижими имоти. Той води дългогодишна борба, за да си реституира имотите. “Най-вероятно това го е радикализирало”, предположи анализаторът.

Все още не може да се потвърди руската връзка при опита за преврат.

“Говори се за жената до въпросния Хайнрих XIII, която е руска гражданка. Засега обаче официално нито една институция не е потвърдила такава връзка.”, заяви доц. Василев.

Кой стои зад опита за преврат в Германия?

“Всички специалисти и експерти твърдят, че пандемията е изострила радикалните движения, включително и т.нар граждани на Райха”, допълни анализаторът. Според него властите не трябва да подценяват подобни групировки.

Видео: “Здравей, България”, НОВА

Задържаният за преврата в Германия принц Хайнрих XIII: Кой е той?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции