<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147802" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаха по...

Започнаха проверките за алкохол и наркотици сред полицаите, вече има положителни проби (видео)

18 Октомври 2022
0 1156

Само преди дни бе обявено, че ще има проверки на служителите на реда за алкохол и наркотици. В понеделник тестването започна в Бургас. Очаква се в следващите дни да продължи и из цялата страна.

Повдигнаха обвинение на полицай, шофирал пиян и причинил катастрофа

Зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР (СФСМВР) Генади Тенев коментира тестването. От името на синдиката той заяви, че винаги са били за тестването на полицаите, но са против начина, по който това се случва.

Започнаха проверките за алкохол и наркотици сред полицаите, вече има положителни проби (видео)
NOVA
Тенев коментира, че полицаите се тестват по същия начин както всички шофьори и че сме наясно как тези тестове не са достоверни и има много фактори, които влияят на резултата.

В Бургас вече има положителни проби, но по негови думи те са заради лекарства за стрес. Нещо, което е често срещано в полицията, но и което МВР игнорира.

Задържаха полицай от София, шофирал след употреба на дрога (видео)

„Първо ще излезе фактът, че в МВР се използват лекарства за успокояване, което от години нашата организация е правила два пъти изследване и сме го подчертавали – от високия стрес и натоварване. Това се крие от МВР. Сега ще излязат и тези резултати от тестовете”, категоричен е Тенев. Той подчерта, че практиката през годините показвала, че въпросните тестове не показват реални резултати.

Вижте кои са отстранените полицаи заради катастрофата на Околовръстното (видео)

По думите на зам.-председателя има над 200-300 лекарства, които могат да повлияят на теста.

Започнаха проверките за алкохол и наркотици сред полицаите, вече има положителни проби (видео)
iStock
Интересно е как от полицаи и синдикати не коментираха неизправностите в начина на тестване, когато имаше масови проверки на обикновените граждани през лятото.

Книжки са отнемани за месеци, докато излязат кръвните резултати. А някои субстанции остават в кръвта седмици, след като са употребявани, без значение, че в момента на шофиране водачът може да е в напълно трезво състояние.

Демерджиев: Поне десетима гранични полицаи са участвали в схеми за трафик на мигранти

Критиката ни към коментара на синдиката, само ден след началото на тестовете в една област, не цели да омаловажи полицаите, които ще бъдат потърпевши. Надяваме се, че това ще доведе до промяна, която да служи за по-спокойни улици и по-малко погрешно наказани хора.

Започнаха проверките за алкохол и наркотици сред полицаите, вече има положителни проби

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Васко

    26 Октомври 2022

    Аааа, значи може полицаите да тормозят обществото. А ся като опря ножа в кокала взеха да пискат ! Познавам човек, на който му лепнаха етикет -наркоман с претърсване на имуществото и отнемане на шофйорската книжка заради полеви тест за наркотици - барбитурати. В последствие момчето загуби работата, а кръвната му проба излезна след 6 месеца - отрицателна! След шест месеца му връщат книжката с обяснението "че е станала грешка" !

Реакции