<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=129694" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Природният г...

Започва кинофестивалът в Кан (видео)

17 Май 2022
0 105

Започва кинофестивалът в Кан.

Международният филмов фестивал в Кан се завръща в обичайния си формат през май, след като миналата година беше организиран през юли заради коронавирусната пандемия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Гаф на Спайк Лий беляза завършека на фестивала в Кан (видео)

Седемдесет и петото издание на кинофестивала ще бъде открито с прожекция на зомби-комедия на френския режисьор Мишел Азанависиюс.

Той бе отличен с “Оскар” за филма си “Артистът” през 2012 година. Азанависиюс промени наименованието на филма на “Final Cut”, за да не се смесва първоначалното заглавието “Z” с буквата, която се превърна в символ на подкрепата за руското нашествие в Украйна.

Започва кинофестивалът в Кан (видео)
Снимка: bTV
Двадесет и един филма, включени в конкурсната програма, ще се борят да наследят миналогодишния носител на “Златна палма” – “Титан” на режисьорката Жулия Дюкурно.

Сред участниците в надпреварата с новите си филми са петима предишни призьори.

Пет са и жените режисьори, чиито филми са включени в конкурсната програма. Сред тях е френската режисьорка Клер Дени, която се представя със “Звезди по пладне” с Робърт Патинсън.

В надпреварата отново е включен руският режисьор Кирил Серебренников, който напусна страната си. Известният с критиките си към властта кинодеец ще се съревновава с филма си “Жената на Чайковски”.

Освободиха от домашен арест руския режисьор Кирил Серебренников

Извън конкурсната програма ще бъдат показани кинотворбите на двама украински режисьори – “Естествена история на разрушението” на Сергей Лозница и “Bachennya Metelyka” на Максим Наконечни.

Председател на журито на кинофестивала в Кан ще бъде френският актьор Венсан Лендон.
Започва кинофестивалът в Кан (видео)
Снимка: bTV

Форест Уитакър ще бъде удостоен с почетна “Златна палма”. Той бе отличен като най-добър актьор през 1988 г. за превъплъщението си в образа на Чарли Паркър във филма “Птица” на Клинт Истууд.

България също ще има свой щанд на 75-ия кинофестивал в Кан, съобщи изпълнителният директор на Националния филмов център Петър Тодоров пред БТА.

Започва кинофестивалът в Кан (видео)
Снимка: bTV
Фестивалът ще продължи до 28 май.

По установена през годините традиция, щандът на България представя богати каталози с информация за нови български документални, игрални и анимационни филми. Сред тях и такива, които все още са в процес на създаване. В каталозите има информация за филмите, както и контакти на техните продуценти и създатели – нещо изключително полезно и търсено от посетителите на фестивала в Кан.

Източник: Dir.bg

Видео: bTV

Започва кинофестивалът в Кан (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции