<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=123595" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов се ср...

Защо делото за смъртта на Милен Цветков приключи с девет години затвор?

25 Март 2022
0 2360

Журналистът Милен Цветков загина при тежка катастрофа на 20 април 2020 г., след като автомобилът му бе пометен на кръстовище до мол Paradise от друга кола.

Неотдавна съдът поизнесе присъдата на шофьора, отнел живота на Цветков – 9 години затвор за Кристиан Николов.

Делото следеше цяла България, не само заради познатото име на Цветков, но и заради жестокия инцидент. Случаят повдигна отново и много въпроси за пътната безопасност и също действията на прокуратурата срещу заподозрения, пише Самуил Димитров за Mediapool.

Семейството на Милен Цветков ще обжалва присъдата за убийството му

Евентуален умисъл

След произнасянето на присъдата всички погледи бяха съсредоточени върху съда. Много хора смятат наказанието за леко и критикуват системата заради мекото отношение към виновниците за тежки катастрофи. Истината е малко по-различна. Прокуратурата изобщо не беше приятелски настроена към обвиняемия по това дело. Той лежа над 1 година в ареста и беше обвинен по възможно най-тежката разпоредба от НК, за която се предвижда дори и доживотен затвор. Държавното обвинение твърди, че Николов е извършил престъплението с евентуален умисъл, т.е. допускал е, че може да се стигне до фатален инцидент, но му е било безразлично.

Защо делото за смъртта на Милен Цветков приключи с девет години затвор?

За да докаже Прокуратурата умисъл, се посочват няколко факта. Например липсата на спирачен път. Според държавното обвинение това означава, че младият мъж не е направил абсолютно никакъв опит да спре, въпреки че е бил наясно какво ще последва. Посочва се и двойното превишение на скоростта и шофирането с близо 100 км./ ч. И, разбира се, наличието на три вида наркотици в кръвта му. Всичко това според прокурорите означава, че престъплението е извършено при евентуален умисъл.

9 години затвор за Кристиан Николов, причинил смъртта на Милен Цветков

Непредпазливост

Българската съдебна практика по принцип счита транспортните престъпления за непредпазливи. Т.е. в повечето случаи съдиите смятат, че виновните са можели и е трябвало да предвидят, че ще има тежки последици от поведението им, но не са го направили. И че в никакъв случай не са действали с умисъл.

Обвинения за умисъл при катастрофи рядко се повдигат, което значи, че липсва съдебна практика.

Макар и бедна, съдебна практика все пак има. Един такъв пример е дело, приключило във Върховния касационен съд през 2017 г. С окончателното решение се потвърждава условна присъда за шофьор, блъснал колоездач в Русе през лятото на 2014 г. Той е признат за виновен още на първа инстанция, като след това присъдата се изменя, но констатацията за евентуален умисъл се запазва.

Защо делото за смъртта на Милен Цветков приключи с девет години затвор?

Кристиан Николов пред съда: Оказах първа помощ на Милен Цветков, на сутринта разбрах, че е починал

Колоездачът е получил сериозна травма – счупен череп. Ударът е след изпреварване. Според делото шофьорът се изнервил, тъй като дълго време не можел да изпревари мъжа с колелото, понеже насрещната лента била заета. Когато все пак успял да направи маневрата, той скъсил дистанцията надясно и ударил колоездача. След това продължил без да спре.

В решението на апелативния съд във Велико Търново е записано, че престъплението е извършено при евентуален умисъл.

“Той е съзнавал, че при умишленото нарушаване на правилата за движение е възможно да се достигне до съприкосновение, което да предизвика падане на велосипедиста и да му причини телесна повреда. […] Подсъдимият не е разчитал и на други обстоятелства, които да създадат у него увереност, че ще избегне настъпването на общественоопасните последици, освен на шанса, че това няма да се случи”, посочва се в делото.

След 5 отказа съдът пусна от ареста убиеца на Милен Цветков (Коментарът на “Господарите”)

За и против

Освен прокуратурата, с тезата за евентуален умисъл са съгласни и близките на загиналия журналист. Техен адвокат е Менко Менков. Той посочи, че по делото са събрани доказателства, за да се твърди, че престъплението е извършено именно по начина, по който твърдят разследващите.

“Сам се е поставил в това положение. Допускал е, че може да се стигне до това фатално положение”, каза той за Николов и сочи липсата на спирачен път, както и трите вида наркотици, открити в кръвта му.

Николов многократно отричаше по време на делото да е употребявал наркотици. Той твърди, че взимал чай и паста за успокоение и че следите може да са от тях.

Менков нарича тези обяснения “приказки от 1001 нощ”.

Очаквано, адвокатът на Николов – Константин Симеонов – обясни нещата по различен начин.

Защо делото за смъртта на Милен Цветков приключи с девет години затвор?

Нови разкрития по делото за смъртта на Милен Цветков

“Случаят е класическа непредпазливост”.

Симеонов обясни, че не може да се твърди, че Николов умишлено е взел наркотици, защото е изяснено, че е приемал споменатите вече чай и паста. Освен това шофьорът доброволно се е подложил на всички възможни тестове за наличие на алкохол и дрога.

По повод липсата на спирачен път Симеонов заяви, че има свидетелски показания, че малко преди удара Николов е заспал на волана или за момент е изгубил съзнание. Затова не може да се търси умисъл от човек, който е бил в безсъзнание.

Тези твърдения са в показанията на един от пътниците в джипа на Николов – Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Освен него в колата по време на удара е и приятелката на Николов – Симона Цанкова.

Въпрос на интерпретация

Делото не е приключило. И прокуратурата, и защитата на Николов са подали жалби срещу първоинстанционното решение. Мотивите на съдията все още не са обявени. Към момента не е ясно на база на какви аргументи е взето решението за липса на умисъл.

Установяване на умисъл в крайна сметка ще зависи от интерпретацията на доказателствата.

Защо делото за смъртта на Милен Цветков приключи с девет години затвор?

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции