<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=120695" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МОК отне олим...

Зеленски подписа заявката за членство на Украйна в ЕС (видео)

01 Март 2022
0 1015

Зеленски подписа заявката за членство на Украйна в ЕС, съобщава NOVA.

„Украинците отдавна са доказали, че са неразделна част от европейската общност. Сега е моментът да го напишем на хартия. Украйна кандидатства за присъединяване към ЕС по специална процедура. Благодарни сме на нашите партньори за подкрепата и бързите решения”, се казва в съобщението.

По-късно пресслужбата на „Слуги на народа” публикува снимка на президента Володимир Зеленски, който подписва документа. На подписването са присъствали председателят на Върховната рада (парламентът) Руслан Стефанчук и министър-председателят Денис Шмигал.

Зеленски подписа заявката за членство на Украйна в ЕС (видео)

Изтоник от Брюксел: Ускоряват приемането на Украйна в ЕС

Реакциите от Европейския съюз

Европейските лидери, които се събират на 10 март, предстои да обсъдят заявката за членството на Украйна в ЕС. Някои от тях вече изразиха своята подкрепа – Словения, Полша и Чехия. Има и такива обаче, които са против, смятайки, че не това е най-важното в настоящата ситуация.

„Молим Европейския съюз да приеме Украйна веднага, по новата специална процедура. Благодарни сме на нашите партньори, които ни подкрепят. Но целта ни е да сме част от останалите европейци и да им бъдем равни. Сигурен съм, че това е справедливо. Че го заслужаваме. Сигурен съм още, че е възможно”, посочи Зеленски.

„Днес приемането на Украйна не е на дневен ред. Повярвайте, трябва конкретна и практическа помощ. Членството е нещо, което ще се случи по-късно. Сега търсим отговори за следващите часове, не за следващите години. За часове говорим”, уточни върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Зеленски подписа заявката за членство на Украйна в ЕС

Източник и видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции