<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=114762" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков ...

Жители на “Бъкстон” протестират срещу строеж на офис сграда под прозорците им (видео и снимки)

12 Януари 2022
0 486

Жители на “Бъкстон” протестират срещу строеж на офис сграда под прозорците им, предава Mediapool.

Разчистването на терена и първите машини изникват буквално на първия работен ден на 2022 г., а оградата на строителната площадка се появява във вторник.

Жители на "Бъкстон" протестират срещу строеж на офис сграда под прозорците им
Снимка: Ружа Лазарова

В отговор на негодуванието на местните, частните инвеститори посочиха, че сградата ще е на 15 метра от домовете на хората, а оградата, която се явява близко до прозорците им, просто е оградила целият парцел със свободните площи в него.

„Златен век“ може да се строи до 17 декември 2024 г., реши съдът

ДНСК: До 10 районната администрация да направи проверка

ДНСК задължи районната администрация до 10 дни да направи проверка по казуса. В първия ден на Нова година “В първия ден, на 4 януари в 8 часа сутринта – не снимах. Бях зашеметена. Един багер разрушаваше малкото еко пространство, което си имаше малка флора и фауна, огряно сутрин от слънцето, поради източното изложение. Пространство, с което съм живяла цял живот, понеже тука съм родена. Багерът поваляше два величествени бора, с които съм израснала. Беше първият работен ден на 2022 година в България”, посочва пред Mediapool Ружа Лазарова.

Жители на "Бъкстон" протестират срещу строеж на офис сграда под прозорците им
Снимка: Ружа Лазарова

Думите на Лазарова се потвърждават и от проверка на ДНСК с резултатите, от която Mediapool разполага. На 7 януари строителният контрол установява, че се извършва разчистване на терена. “Информационната табела беше налична и в рамката на проверката беше закачена на строителната ограда откъм бул. “Братя Бъкстон”. Видно от информационната табела имотът има разрешение за строеж от 5 ноември 2015 г. от главния архитект на район “Витоша” – СО за изграждане на “Сграда със смесено предназначение”, заверено, че е влязло в сила на 25 ноември 2015 г. В заключение ДНСК изисква до 10 дни районната администрация да направи незабавна проверка на място и по документи относно законосъобразното изграждане на строежа и да ѝ предостави резултатите.

Във вторник вечерта строежът е текъл до късните часове на деня, показват още живущите.

“Искам да призова кмета на община Витоша, кмета на Столична община, моля спрете безумието в този град. Това се превърна в бетонен град, ние живеем в някакъв ужас. Погледнете Манастирски ливади, които са срещу нас, погледнете нашия квартал, в който на всяка крачка се строи, погледнете “Младост”, където се превърна в шпалир от бетон. Става невъзможно да гледам детето си тук. Мисля да се преместя от този град”, разказа пред bTV друга жителка на квартала.

Сага с 30-годишна давност

По думите на живущите панелният блок е от 1965 година, а зелените площи около него са одържавени, като на собствениците им са дадени апартаменти в самия блок. В следващите 30 години частни лица са успели да закупят масива, вследствие на което парцелът е препродаден многократно. Последният инвеститор, който възнамерява да изгражда на терена офис сградата, е “Елегант билд”. На 7 февруари във фейсбук профила си компанията е съобщила – “Стартирахме с укрепването на офис сградата находяща се на бул. Братя Бъкстон 34”

Жители на “Бъкстон” протестират срещу строеж на офис сграда под прозорците им

Източник: Mediapool

Видео: FB/Ники Добрева

Снимки: Ружа Лазарова

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции