<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113278" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: „Евростат“: ...

24-часовият контрол изсветлил 40% от оборотите в петролните бази

28 Декември 2021
0 6760

24-часовият контрол изсветлил 40% от оборотите в петролните бази, пише в.Сега. Това е довело и да значителен ръст на приходите от ДДС и акцизи в хазната.

Финансовият министър Асен Василев представи пред новосформираната бюджетна комисия в парламента в сряда откъде идва преизпълнението на приходите в бюджета тази година. По думите му няколко мащабни данъчни кампании са напълнили хазната, което показва, че не само инфлацията е единствено “виновна” за по-големите данъчни постъпления.

“В 25 най-големи сладове за горива бе въведено наблюдение от денонощни екипи. В резултат на това с 40% месечно се увеличиха физическите обеми на търгуваните горива в тези складове. Този ръст се отразява и на постъпленията от ДДС от внос”, обясни Василев. Той отчете, че очакваното преизпълнение на приходите от ДДС спрямо актуализацията на бюджета през септември е за 622 млн. лв. Половината от тях са от начислен ДДС при внос. С други 46 млн. лв. е преизпълнена събираемостта на акцизите.

При наблюдението на складовете за горива данъчните екипи проследяват всички превозни средства, които влизат и излизат до доставянето на горивата на бензиностанции.

За подобрената събираемост на ДДС заслуга имали и проверките по зеленчуковите борси и тържища. Там обемите на продажби са нараснали с 30%. “Бананите на тези борси вече се продават за 1.20 лв., а не за 12 стотинки килограма”, посочи Василев. 

В момента тече мащабна проверка на големите вносители на автомобили, откъдето също се очакват резултати, посочи Василев. Става дума за започналата тези дни проверка на лизинговите коли, след случая с бившия финансов министър Владислав Горанов, чийто автомобил бе спрян на границата, защото се издирва от Интерпол. Лизинговата компания “Мото Пфое” твърди, че автомобилът е чисто нов, но бил “клониран” от автомобилната мафия.

24-часовият контрол изсветлил 40% от оборотите в петролните бази

МВР и НАП започват проверки по случая с колата “клонинг” на Владислав Горанов

Василев припомни, че по-рано през годината Агенция Митници е успяла да разбие канал за внос на луксозни леки коли. Те били декларирани при силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС. Измамниците, не без помощта и на митнически служители, описват колите като катастрофирали, с дефекти или ударени от градушка. Те ги обявяват на стойност от порядъка на 2000 лв., върху които плащат ДДС.

Подготвя се и голяма проверка на строителния сектор, където също се очаква да се изкарат повече приходи на светло, съобщи финансовият министър. 

Със 7.7 млрд. лв. ще е преизпълнението на приходите в бюджета за 2021 г., 20% повече от 2020 г., отчете Василев. От тях 4.8 млрд. е преизпълнението на данъци и осигуровки. От корпоративни данъци постъпленията са с над 400 млн. лв. повече, а от данъка върху доходите преизпълнението е 80 млн. лв.

24-часовият контрол изсветлил 40% от оборотите в петролните бази

Източник: в.Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции