<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=137516" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия забран...

45 държави ще разследват военни престъпления в Украйна

16 Юли 2022
0 268

45 държави ще разследват военни престъпления в Украйна. Някои европейски държави и САЩ дори се разбраха да координират своите разследвания.

Конкретен повод за това е поредният руския ракетен удар, при който според Киев са загинали цивилни граждани далеч от фронтовата линия.

EК обмисля ограничаване на общественото отопление до 19 градуса, за да пести газ

45 държави ще разследват военни престъпления в Украйна

С повече от 20 000 разследвания на военни престъпления, които вече са открити, и различни държави, ръководещи екипи, доказателствата трябва да бъдат достоверни и да бъдат систематизирани.

Призив

Украинският президент Володимир Зеленски призова да бъде създаден специален трибунал, който да разследва руската инвазия.

“Сегашните съдебни институции не могат да изправят пред правосъдието всички виновни. Поради това е необходим специален трибунал за престъпленията при руската агресия срещу Украйна”, заяви Зеленски.

Украинският президент съобщи, че руски ракети са поразили два обществени центъра в западната част на Украйна. При което са загинали 20 души, включително три деца, и са ранени много други.

“Руски ракети удариха нашия град Виница, един обикновен, мирен град. Крилати ракети удариха два обществени центъра, разрушени са къщи, медицински център беше разрушен, коли и трамваи бяха подпалени”, каза Зеленски по видеовръзка. “Това е акт на руски терор”.

Руското министерство на отбраната не коментира веднага информацията за случилото се във Виница, посочва Ройтерс.

Още подробности

Украйна твърди, че Москва води непровокирана завоевателна война.

Русия многократно е отричала да е замесена във военни престъпления и умишлени нападения срещу цивилни граждани, откакто нахлу в Украйна през февруари. Тя твърди, че е започнала “специална военна операция”, за да защити рускоговорящите и да изкорени опасните националисти.

Бомбардировките на руските сили са превърнали редица украински градове в руини. И оставиха тела по улиците на градовете и селата, които завзеха от нахлуването си през февруари. Украйна твърди, че десетки хиляди цивилни са загинали. Москва отрича да носи отговорност.

45 държави ще разследват военни престъпления в Украйна

Източник: КлубZ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции