<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108383" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: За "скрита па...

Версия на ген може да обясни защо и по-млади хора умират от Covid-19

17 Ноември 2021
0 1212

Изследователи установиха версия на ген, която увеличава двойно риска от тежко преболедуване и смърт при заразяване с Covid-19 при хората под 60 години, предава Клуб Z.

Много починали с Covid-19 през последното денонощие

Макар смъртните случаи да са най-често срещани при пациенти над 60 години, немалко млади хора и такива на средна възраст също прекарват много тежко вируса. А някои и не оцеляват – дори при липса на рискови фактори.

Версия на ген може да обясни защо и по-млади умират от Covid-19

Това може да е свързано и с гена LZTFL1, установиха учени от Оксфорд.

Той е отговорен за регулирането на клетките в белите дробове в отговор на инфекция.

При хора с рисковата версия на гена, клетъчната обвивка на дробовете защитава тъканите много по-слабо срещу инфекция със SARS-CoV-2. 

Тази версия на гена е по-често срещана сред хората с южноазиатско потекло – 60% от тях го имат. 

При тези с европейски потекло е 15%, а едва 2,4% от хората с африканско потекло. Като 1,8% от тези от Източна Азия го имат.

“Това е един от най-често срещаните генетични сигнали и досега най-големият генетичен удар при Covid”, обяснява Джеймс Дейвис. Той е професор по генетика в Оксфордския университет и водещ изследването.

По негови думи тук става дума за един елемент от риска за по-тежко заболяване. Няма ген, който да е изцяло виновен за смърт от коронавируса.

Другите фактори играят не по-малко важна роля – съществуващи болести, наднормено тегло, възраст, а също така и качество на здравните услуги в конкретната държава.

Версия на ген може да обясни защо и по-млади умират от Covid-19

Според учените, наличието на рисковата версия на LZTFL1 гена е груб еквивалент на това пациентът да е с 10 години по-стар.

Версия на ген може да обясни защо и по-млади умират от Covid-19

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции