<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=108328" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мюнхен отмен...

Евростат: Допълнителната смъртност в България през септември е над 50%

17 Ноември 2021
0 491

Допълнителната смъртност в България през септември е над 50%, пише Dir.bg, цитирайки данни на Евростат.

Починалите в България през септември тази година са с 50,2% повече от средното за този месец в годините от 2016-а до 2019-а.

Според доклада на Европейската статистическа агенция, който сравнява допълнителните смъртни случаи с нивата им отпреди пандемията, България има най-голяма допълнителна смъртност в ЕС. Следват Литва, Гърция и Румъния – и трите над 30%.

Евростат: Допълнителната смъртност в България през септември е над 50%

Щом е вторник, няма значение, че умираме

Ройтерс отбелязва, че България страната в ЕС с най-нисък процент на ваксинирани срещу Covid-19. Тя е била най-силно засегната от пандемията от края на лятото и регистрира рекорди по брой починали заразени през последните седмици.

Според доклада миналата седмица в България са били направени 44 ваксинации срещу коронавируса на 100 души население. Това е най-малък относителен дял в Европа.

Като цяло допълнителните смъртни случаи в ЕС през септември са били 12%. Това е значително увеличение от юли, когато те са били 5%. Като цяло регионът е имал пик на допълнително починали през ноември 2020 г.

Сред страните с най-малка допълнителна смъртност през септември са Швеция и Белгия. Белгия имаше по-висока смъртност по-рано през пандемията.

Евростат: Допълнителната смъртност в България през септември е над 50%

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции