<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149000" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ще се понижи ...

Антиправителствени протести се проведоха в Чехия срещу поскъпването на живота (видео)

28 Октомври 2022
1 827

Антиправителствени протести се проведоха в Чехия срещу поскъпването на живота. Демонстрантите искат оттегляне на дясноцентристкото правителство. Настояват за предсрочни избори и преговори с Русия за доставките на газ преди зимата, пише Reuters.

Чешкото правителство на премиера Петр Фиала подписа санкциите на ЕС срещу Русия и зае твърда позиция по отношение на нахлуването в Украйна. Той предприе поредица от мерки, включително финансова помощ за компании и тавани на цените на електроенергията за домакинствата. Организатори на митинга са движението “Чехия на първо място”, което е свързано с крайната десница, комунистически и други формации.

Антиправителствени протести се проведоха в Чехия срещу поскъпването на живота (видео)

Високите цени на енергията, подхранвани от войната в Украйна, засилиха натиска върху правителствата в цяла Европа да смекчат удара от растящите енергийни разходи за потребителите и бизнеса.

Отново хилядни протести в Будапеща срещу Орбан (видео)

Демонстрацията съвпада с националния празник. На 28 октомври през 1918 година се създаването независима Чехословакия.

Това е третата подобна демонстрация, организирана от движението “Чехия на първо място”, което се противопоставя на ЕС и НАТО и иска нацията от 10,7 милиона да бъде военно неутрална.

Протестиращите развяваха чешки знамена, скандираха “Оставка, оставка” и носеха плакати, призоваващи за излизане от НАТО и ЕС.

„Това е ново национално възраждане и неговата цел е Чешката република да бъде независима“, казва организаторът на събитието Ладислав Врабел.

Масова протестна вълна има и в Унгария. Демонстрантите настояват за по-високи учителски заплати, за учебни програми, свободни от идеология, както и за право на преподавателите на стачка. Те искат и ограничаване на нарастващата инфлация, която подкопава доходите.

Антиправителствени протести се проведоха в Чехия срещу поскъпването на живота (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • дам

    28 Октомври 2022

    За наш късмет подобни протести скоро ще секнат, когато на москва и свършат парите

Реакции