<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136791" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

БАБХ отхвърля над 22 тона храни на “Капитан Андреево” заради пестициди

10 Юли 2022
0 811

БАБХ отхвърля над 22 тона храни на “Капитан Андреево” заради завишени нива на пестициди. Това е с 246% повече от миналогодишните 6 тона.

Данните са публикувани от зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, цитиран от Mediapool. Той представи актуална информация за резултатите от проверките на фитосанитарния, здравния и ветеринарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево”.

Нов удар на “Капитан Андреево”: Хванаха половин милион лири в камион (видео)

Резултатите от проверката са предоставени на ГДБОП, предстои да бъдат дадени и на прокуратурата, съобщи зам.-министърът.

Партидите със завишено съдържание на пестициди преди БАБХ да започне лабораторна дейност са 0,36 процента, а след това са 0,63 процента. Общият обем, който минава контрол за предходния период е 32 хиляди тона, от които са отхвърлени 223 тона. В периода, в който БАБХ започва своята дейност на пункта, са преминали за контрол 21 хил. тона храни, като са отхвърлени 806 тона, съобщи Христанов.

БАБХ отхвърля над 22 тона храни на "Капитан Андреево" заради пестициди
БулФото
Предисторията

За последните 10 години тестовете за пестициди за плодовете и зеленчуците бяха поверени на частна фирма. Скандалът с “Капитан Андреево” набра скорост след като излезе запис за потенциално предлаган подкуп на шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов, заплахи към депутати от “Продължаваме промяната”.

„Газ-мас. Таки-Маки“ и „да знаеш просто“. БАБХ потвърди за запис за предлаган подкуп за „Капитан Андреево“ (аудио)

От месец май фитосанитарният контрол на границата се извършва от Българската агенция по храните (БАБХ). Преди това монополът върху този печеливш бизнес беше предоставен с 10-годишен договор за наем на частната фирма “Интерпред Еврологистик”, представлявана от Размиг Керопе Чакърян, известен като “Ами”. А през тази година въпросната фирма бе заменена от нова – “Евролаб 2011”. Неин собственик е Васил Димитров, но проверка на сайта BIRD откри връзки с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ.

Христанов заяви, че персоналът на БАБХ е заплашван и са правени опити да бъде подкупен. Министерството на земеделието и Агенцията за безопасност на храните ще сезират ГДБОП и прокуратурата заради заплахи, отправени към инспекторите, които проверяват какъв фитосанитарен контрол се извършва на “Капитан Андреево”. Според Христанов заплахите са отправени по време на одита, който завърши преди няколко дни.

Заплахите продължават

“Заплахите към низовия персонал на агенцията продължават и до днес“, каза Христанов. Той каза, че през последните 10 години управлението на помещенията е свързано с едно лице, във връзки с подземния свят. Зам.-министърът добави, че са положени всички усилия да се монополизират големите парични потоци. В продължение на десет години най-доходоносните дейности в обхвата на БАБХ са били внимателно изолирани, а след това приватизирани. Зам.- министърът гарантира, че полага всички възможни усилия за сезиране на европейските институции по случая, за да не бъде допуснато ново недобросъвестно управление на дейността на пункта.

Целият материал можете да прочетете тук.

БАБХ отхвърля над 22 тона храни на “Капитан Андреево” заради пестициди

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции