<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=141715" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Киев и Анкара...

България прие офертата за доставка на втечнен газ, но само на един танкер (видео)

19 Август 2022
0 173

България прие офертата на “Шиниър” за доставка на втечнен газ, но само на един танкер. Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов.

“Успяхме да договорим разтоварването на един танкер в Турция. Освен това приехме офертата на “Шиниър” за един танкер втечнен природен газ през октомври”,  подчерта Росен Христов.

Цената на газта е между 300 и 400 лв. мегаватчас. Но танкерът ще обезпечи едва около 1/3 от нуждите на страната ни през октомври. Азерският газ още 1/3. Остава да бъде осигурена последната 1/3 за октомври, обясни Христов.

България прие офертата за доставка на втечнен газ, но само на един танкер (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

Слотове за ноември и декември, които да бъдат на икономически изгодни цени, не са намерени, допълни министърът. Затова останалите два танкера, които кабинетът на Кирил Петков беше уговорил, няма да могат да бъдат доставени.

“Ще насочим усилията си към подписване на средносрочни договори, така че да осигурим системни доставки на тръбна газ”, увери Христов.

Очаква се през следващата седмица да започнат преговори с Азербайджан за увеличаване на количествата и договорка по цените. 

Отказаха удължаване на офертата за доставка на танкерите втечнен газ за България (видео)

В 18:00 часа в петък изтече срокът, в който България трябваше да отговори дали иска 7-те танкера втечнен природен газ, които бяха договорени от кабинета “Петков”.

Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но от американската компания отказаха.

Източник: NOVA

България прие офертата за доставка на втечнен газ, но само на един танкер (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции