<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=113256" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изследване: к...

Без пандемия, ваксини и маски: Германци се изселват в Парагвай

28 Декември 2021
0 2203

Без пандемия, ваксини и маски: Германци се изселват в Парагвай, пише Deutsche Welle.

Тук сякаш е раят: слънцето напича, а по яркосиньото небе няма нито едно облаче. При температура от 33 градуса по Целзий заведения на германски преселници сервират на клиентите традиционни наденички с кисело зеле и брецели (вид геврек), а в близката германска пекарна се предлагат популярните берлински понички. Има също и училище за танци, както и немско училище за децата.

Добре дошли в Хоенау – 15-хилядно градче в Парагвай с голяма германска общност. Първите преселници с германски корени, пристигнали от Бразилия, се установяват на това място около 1900-та година заради плодородната почва. В наши дни Хоенау все повече се превръща в рай за онези германци, които искат да избягат от родината си, защото им е дошло до гуша от бежанци, ваксинации срещу коронавирус и задължително носене на маски. Това градче в Парагвай, което винаги се е гордеело с германските си корени, днес все повече става притегателен център за крайнодесните „Граждани на райха“, за антиваксъри и привърженици на конспиративните теории.

Не всички обаче харесват новодошлите

Томас Финке вече трудно понася новите си съседи. Преди 17 години германецът се преселва в Парагвай, а неговата история е образец за успешна интеграция. Той и съпругата му Сабине са еколози.

Без пандемия, ваксини и маски: Германци се изселват в Парагвай
Томас и Сабине Финке са пример за успешна интеграция

Заедно те правят едно от най-успешните научно-популярни предавания по парагвайската телевизия – “Paraguay Salvaje” (Дивият Парагвай), за което са получили наградата на Сената – една от двете камари на парламента.

Финке разказва, че след бежанската криза от 2015 г. в Парагвай започнали да пристигат тъй наречените „Граждани на райха“, които той описва като много кресливи и агресивни. А напоследък пристигат все повече чудотворни изцелители, езотерици и десни антиваксъри. „За тези хора ние сме обект на омраза, дори само затова, че сме еколози“, казва той.

„Особено в социалните мрежи и форумите на германските изселници тонът рязко се промени в последните години“, казва той. Според Финке, там вече има много повече антисемитизъм, расизъм и дяснорадикални призиви. А когато Финке демонстрира отрицателното си отношение към тези явления или иронизира конспиративните теории, неизменно го обсипват с ругатни и заплахи. „Наскоро един дори беше написал, че ще ми запуши устата с монтажна пяна“, казва той.

Третата най-голяма група преселници

От германското посолство в столицата Асунсион твърдят, че не разполагат с надеждни данни за броя на германските преселници.  Според парагвайските миграционни власти, само през миналата година в страната са се заселили 1077 германски граждани. Германците са третата най-многочислена група преселници в Парагвай след бразилците и аржентинците, а тенденцията е възходяща.

Пристигащите са привличани от щедри обещания за добро бъдеще в платформи като Телеграм или Фейсбук, а част от старите изселници са превърнали големия сегашен интерес към Парагвай в много доходен бизнес – продават на новопристигащите германци имоти на крайно завишени цени. „Парцелите за строеж се продават на безумни цени на германците, поради което местните хора в Парагвай казват, че вече изобщо не могат да си позволят покупката на земя за строеж“, разказва Томас Финке.

Но освен възможността да си купят къща в Парагвай, пристигащите там германци са привлечени и от нещо друго: те вярват, че в тази страна ги очаква живот без пандемия и без ограничителни мерки. Надяват се на ново начало в една страна, която, за разлика от Германия, водела самостоятелна политика не се подчинявала на чуждия диктат.

Без пандемия, ваксини и маски: Германци се изселват в Парагвай
В Парагвай не се намира ваксина за всички желаещи

Но онези, които вербуват нови преселници от Германия, често пропускат да споменат пред пристигащите за Закон номер 6699 – това е т. нар. Противоепидемичен закон, чието действие току-що беше удължено.

Той предвижда задължителното носене на маски в закритите помещения, както и на открит. Там, където не може да бъде осигурена дистанция от 2 метра. А в член пети на Закона са записани драконовски санкции за нарушителите. Те са до 30 дни обществено-полезен труд в социалната сфера, високи парични глоби. За собствениците на заведения – дори временното им затваряне.

Парагвай е тежко засегнат от пандемията

На преселниците от Германия няма да им хареса също и това, че в Парагвай в момента се води дискусия за въвеждане на задължително ваксиниране. А актуално допитване показва, че 71 процента от парагвайците подкрепят задължителните ваксинации. Очевидно е, че дадените досега 16 000 жертви в битката срещу вируса са променили настроенията в седеммилионен Парагвай.

При това много парагвайци биха се радвали, ако изобщо можеха да се доберат до ваксина, защото тя не достига. Едва 40 процента от хората в страната са получили по две дози от ваксината. Истински парадокс: германци, които не желаят да се ваксинират, се заселват в една държава, чието население много би искало да се ваксинира, но не може.

Протест в Асунсион срещу лошата здравна политика в страната
Протест в Асунсион срещу лошата здравна политика в страната

“Германците, които идват сега, няма да издържат дълго тук“, прогнозира Томас Финке. Според него, новопристигналите са изпълнени с илюзии за бъдещата си родина. А и как ще се препитават в нея?

Нацисти търсят убежище след края на войната

Междувременно обаче, историята явно се повтаря. Известният антисемит Бернхард Фьорстер е бил женен за Елизабет Ницше, сестрата на философа Фридрих Ницше. Той основава през 1886 г. в Парагвай селището “Nueva Germania”, замислено като убежище за представители на т.нар. арийска раса в Южна Америка. Планът на Фьорстер обаче се проваля катастрофално, а самият той 3 години по-късно се самоубива.

След края на Втората световна война много от побегналите от Германия нацисти се преселват в Парагвай. Най-известният от тях е бившият лекар на концлагера Аушвиц Йозеф Менгеле. Няколко години той живее под прикритие именно в Хоенау под новото си име Хосе. В тази връзка Финке казва: „Парагвай не е нацистка държава, в която можеш да се разхождаш с вдигната за нацистки поздрав ръка. Расизмът е германски проблем, както си личи сега и по тези глупаци. А Парагвай е страна, която може да предложи безкрайно много хубави неща“.


Видео: Turista Drone

Без пандемия, ваксини и маски: Германци се изселват в Парагвай

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции