<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131214" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 1/3 от сигнали...

Борис Джонсън иска да прави нов Европейски съюз

27 Май 2022
0 4320

Британският премиер Борис Джонсън възнамерява да създаде съюз, който да е в противовес на ЕС. Замисълът е в него да влязат държави, които ревностно защитават своя суверенитет и виждат в Руската федерация заплаха за националната си сигурност, предава “Сега”.

Според публикацията, британският министър-председател е “плел мрежата си повече от месец”.

Джонсън предлага нова система от политически, икономически и военни съюзи. Алтернатива на ЕС, обединяваща страните, които не вярват на Брюксел. По този начин би била отслабена германската позиция по отношение на руската агресия.

Съобщава се, че Джонсън е представил идеята си на Зеленски в Киев на 9 април.

Великобритания иска да включи в този съюз Украйна, Полша, Естония, Латвия и Литва, а на по-късен етап – евентуално и Турция.

От своя страна украинските власти все още не са заели конкретна позиция относно инициативата на Лондон, но и не са я отхвърлили.

Сега Зеленски очаква европейската среща на върха на 23 юни, когато ще бъде решена съдбата на украинската кандидатура за ЕС. 

Изданието обаче предполага, че е възможно и слуховете за новия съюз се разпространяват умишлено, за да се окаже натиск върху западните политици. Съмнително е и доколко би бил жизнеспособен подобен алианс, тъй като Обединеното няма възможност да окаже финансова подкрепа на Украйна.

Не е известно също така дали Полша и балтийските държави биха желали да се присъединят. Подобно решение би влошило отношенията им с Брюксел.

Борис Джонсън иска да прави нов Европейски съюз

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции