<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=145151" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: УЕФА официал...

Частичната военна мобилизация на Путин – въпроси и отговори

21 Септември 2022
16 818

Новината за обявената частична военна мобилизация, обявена от руския президент Владимир Путин, предизвика редица въпроси. Кой ще бъде мобилизиран? За какво ще бъде мобилизиран? Какво е реалното състояние на окупационните войски в Украйна?

Путин посочва, че високопоставени представители на лидерски страни в НАТО са изказали възможността за използване на оръжие за масово поразяване срещу Русия.

Путин обяви частична военна мобилизация (видео)

“На тези, които си позволяват такива изявление по отношение на Русия, искам да припомня, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а по някои компоненти и с по-съвременни средства от тези, с които разполагат страните от НАТО. И при заплаха за териториалната цялост на страната ни, ще използваме всички налични средства за защитата на Русия и на нашия народ. Това не е блъф”, подчерта руският президент.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу уточни, че 300 хиляди души запаса ще бъдат мобилизирани. Указът на президента включва и тези, които вече са служили, имат военни специалности и съответния опит. 25 милиона мъже имат военен опит, но частичната мобилизация ще засегне 1% от тях.

Ердоган: Русия иска да сложи край на войната с Украйна

В документа от Кремъл се посочва, че службата на военните, които в момента са мобилизирани в Украйна, ще бъде удължена до края на частичната мобилизация. Отделно от това се смята, че Руската федерация разполага с около 2 милиона резервисти.

Как изглежда струпването на руски войски по границата с Украйна отвисоко (сателитни снимки)

По данни на министър Шойгу, Русия е изгубила 5937 войници по фронтовете в Украйна. Оценки на Forbes обаче посочват, че към момента 80 хиляди руски военнослужещи са загинали или са били ранени.

Частичната военна мобилизация на Путин – въпроси и отговори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции