<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116789" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кандидат-деп...

Данъчните провериха Пеевски само за 2020 година и нищо нередно не откриха

28 Януари 2022
0 649

Данъчните провериха Пеевски само за 2020 година и нищо нередно не откриха, пише Дневник.

Националната агенция за приходите (НАП) е направила ревизия на санкционирания за корупция по закона “Магнитски” депутат от ДПС Делян Пеевски за данъчни задължения. Проверката е била само за 2020 г. и заключенията й са, че той не дължи нищо. Ревизионният акт е от 23 ноември 2021 г. Това се разбира от отговор на НАП по повод публикация на гражданското сдружение БОЕЦ. То съобщи за ревизията в пост във фейсбук в сряда.

Не е известно защо проверката обхваща точно този период. От отговора на НАП се разбира, че ревизията е започнала след писмо от централното управление на агенция по повод получен сигнал. От агенцията отказват да предоставят ревизионния акт, защото съдържал данъчна и осигурителна информация.

Пеевски с лаконичен коментар за поисканата оставка на главния прокурор (видео)

Пеевски е сред ревизираните от “Барселонагейт”

Според публикация на гражданското сдружение БОЕЦ името на Пеевски се появява в отговор на агенцията на техен сигнал от май 2021 г. (След назначаването на служебното правителство) за къщата в Барселона. Тя е и поводът каталунската полиция да разследва пране на пари, включително проверява бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. За него в България се разбра от журналистическо разследване в испански вестник. В него беше описана едра имотна сделка – скъпа къща и луксозен бутик в Барселона, с които разполага семейството на Борислава Йовчева, бивша “Мис Бикини”, за която се твърди, че има дете от Бойко Борисов, няколко години живее в тази къща и е наемател на магазина за италиански дрехи. След като по случая се разшумя, Йовчева се омъжи за Йордан Христов, индустриалец и хотелиер, приятел на шефа на тенис клуба в Банкя Иван Саздов – дългогодишен приятел на Борисов.

Отговорът на заместник изпълнителния директор на НАП Георги Димов до БОЕЦ гласи, че по техен сигнал са възложени ревизии на няколко лица. Сред тях:

– Георги Йовчев (баща на Борислава Йовчева) за периода 2015 г. – 2020 г.
– на Йордан Христов (съпруг на Борислава Йовчева от началото на 2020 г.) за 2020 г.
– на самата Борислава Йовчева-Христова за периода 2015 г. – 2020 г.
– Силвия Николова за периода 2015 г. – 2020 г.
– на Александър Чаушев за периода 2015 г. – 2020 г.
– Яна Горанова за периода 2015 г. – 2020 г.
– на Иван Саздов за периода 2015 г. – 2020 г.
– Валентин Златев (бившият генерален директор на “Лукойл България) за периода 2015 г. – 2020 г.
– на Делян Пеевски за 2020 г.

Производствата още не са приключили с изключение на тази на Пеевски. Само той и Христов са проверявани за една година.

Имената тези хора без неговото станаха известни по повод разследването на международната схема за пране на пари. Чаушев – близък сътрудник на Златев, е човекът, купил къщата в Барселона. Останалите са свързани с офшорка, партньор на фирмата на баща и дъщеря Йовчеви. От офшорката към фирмата на Йовчеви са постъпили близо 2 млн. евро, показа разследване на Bird.bg.

Данъчните провериха Пеевски само за 2020 година и нищо нередно не откриха
Данъчните не забелязаха офшорките на санкционирания по “Магнитски” депутат

Няма обяснение защо Пеевски е проверяван по този сигнал. От БОЕЦ твърдят, че неговото име не е било включено в сигнала им за къщата в Барселона. То изобщо не е било замесвано досега в казуса, действията на данъчните са първото действие в тази посока.

Защо Пеевски е проверяван само за 2020 г. също буди недоумение. Докато данъчните са правели ревизията му, САЩ обявиха, че санкционират Пеевски за корупция и от това последва блокиране на сметките му. През октомври сайтът Bird.bg (българският участник в международния консорциум на разследващи журналисти, работещи по т.нар. досиета “Пандора”) съобщи, че Пеевски е свързан с три офшорни фирми, които не е обявил в имуществените си декларации като народен представител.

По същото време депутатът се яви в ДАНС, за да даде обяснение. Но не се изясни за какво точно, и това беше първата му публична изява след дълго отсъствие. Той направи и изявление до медиите, в което отрече да е нарушил закона. Депутатът обяви, че офшорните дружества са били дъщерни на декларирана от него компания. Не уточни коя, и че цялото му имущество е било надлежно оповестявано през годините. Пеевски посочи, че офшорните му компании, за които излезе информация, “никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки”. По закон обаче и офшорките без дейност задължително се декларират и въпросът е защо данъчните не са забелязали това.

По същото време от антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров (който от началото на януари е в оставка), обявиха, че ще анализират всички декларации на Пеевски от 2013 година. Досега няма публична информация за резултатите от тази проверка.

Гешев: Разследването на “Барселонагейт” продължава

В четвъртък и главният прокурор Иван Гешев беше изслушан в комисията LIBE на европарламента в Брюксел. Той беше питан за “Барселонагейт”.

Цитиран от БНР, той заяви, че разследването в България не е приключило, защото се чака от отговор от испанските разследващи. “Информация по дела се дава само с разрешение на наблюдаващия прокурор. Посочено е, че са изготвени европейски заповеди за разследване до Испания, на които до момента няма отговор. И няма как да бъде приключено едно разследване, след като испанските съдебни власти до момента не са отговорили, а българските съдебни власти нямат правомощия да кажат кога и как да се приложи испанския закон”, каза Гешев пред журналисти.

Последната информация по казуса е от миналия юли. Тогава ръководството на спецпрокуратурата съобщи, че води разследване, но бившият премиер Бойко Борисов не е търсен за разпит след образуването на делото.

Данъчните провериха Пеевски само за 2020 година и нищо нередно не откриха

Източник: Дневник

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции