<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=115458" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мъж печели по...

Десислава Божилова – българската съдийка на върха на британския снукър

18 Януари 2022
1 1228

Десислава Божилова – българската съдийка на върха на британския снукър представя Свободна Европа.

През 2005 едно тринайсетгодишно момиче от Сливен започва да играе билярд. Междувременно гледа и снукър по телевизията. Веднага щом пристига в София, изкарва курс за съдия, а малко след това дебютира на Bulgarian Open.

Близо десет години по-късно Десислава Божилова вече е рефер на финала на Мастърс турнира по снукър – второто по значимост състезание в този спорт след Световното първенство.

На финала в неделя австралиецът Нийл Робъртсън победи представителя на домакините Бари Хоукинс с 10 на 4. Турнирът се състоя в лондонския център Александра палас, а Божилова съдийства и на паметния полуфинал между Робъртсън и Марк Уилямс. Тогава австралиецът направи зрелищен обрат и победи с 6 на 5, което му донесе бурни овации на крака от публиката.

След края на полуфинала Божилова споделя пред Sportal, че това е бил най-важният двубой в кариерата ѝ.

„Всички рефери предпочитат по-лесни и по-бързи мачове, просто защото шансовете за допускане на грешки са много по-малко. Но пък след като човек съдийства такъв мач, просто се чувства уникално. Хубаво е, когато можеш да бъдеш част от такъв невероятен мач“, казва съдийката за полуфинала.

Освен на Мастърса, Божилова е реферирала двубои на четвъртфиналите на Световното първенство в две поредни години, а в бъдеще мечтае да съдийства и на финал.

Нейната работа се състои в това да подготви залата, да уточни организационни детайли с двамата състезатели, да успокои шумната публика на големите мачове, както и да следи всеки един удар по време на срещата.

„Там основното е концентрация, на сто процента, през цялото време“, казва тя пред бТВ. „Позиционирането край масата е нещо, което се учи с опита, защото всеки може да знае правилата, но ако не си на правилното място, няма как да видиш фала“, добавя тя.

Десислава Божилова - българската съдийка на върха на британския снукър

Исторически успех за Алберт Попов и Камен Златков в Световната купа по ски (снимки)

За да достигне най-престижните турнири обаче, преминава през много трудности.

„Отнема огромна част от времето, трябва много труд, концентрация, лишения и пътувания“, казва тя пред българската телевизия. „Може би най-трудно ми беше, докато учех. Тогава трябваше да наваксвам с чертежи в университета, присъствия, в същото време да летя в други държави“.

Въпреки това, добавя Божилова, резултатът си заслужава. „Всички тези пътувания, срещите с най-различни хора, това ме научи по някакъв начин как да намирам подход към всякакъв тип хора. Също така ме научи на режим отговорност“.

Един от играчите, към които се изисква по-специален подход, се оказва именно Рони О’Съливан, познат със своя темперамент, скоростна игра и неповторим талант.

„Като човек е интелигентен, изключителен играч, но по време на мачове е по-трудничко с него. Причината – той е супер бърз, отделно обича по-странни ситуации, закача се с публика, с рефери и при него съдията трябва да е значително по-твърд”. Това разказва Десислава Божилова.

Десислава Божилова – българската съдийка на върха на британския снукър

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции