Сигнализирай!

Инспекцията по труда иска да влиза в домовете на работещите от къщи

Gospodari.com
Gospodari.com
18.01.2022 г.
21
0

Главната инспекция по труда (ГИТ) иска да влиза в домовете на работещите от къщи за да осъществява контрол върху недеклариран труд. Това съобщи пред БНР Елена Аврамова, която миналия петък беше назначена за изпълнителен директор на инспекцията.

Тази година ще се засили контролът и ще се проверяват работодатели, при които през 2021 са установени повече от веднъж да работят хора без трудови договори, допълни Аврамова.

Трудова злополука ли е да паднеш вкъщи по време на хоум офис?

Тя нарича дистанционната работа по време на пандемията като „ново специфично обществено отношение“.

Pexels

ГИТ искат съдействие от работодателите с информация за хоум офис служителите, а от самите работници да осигурят достъп на инспекторите в домовете си.

По време на кампанията ще се използва въпросник за самоконтрол, разработен от агенцията, с който ще се разпрати до бизнеси.

Работници в бургаски цех трябва да подават молба, за да ходят до тоалетна? (видео)

Аврамова информира, че в последните месеци има малък ръст на жалбите и запитванията от дистанционно работещите - включително "проблеми по отношение на обезпечаването на техниката в дома“.

„Затова и в закона са предвидени специални механизми да бъде допускан (б.а. - в дома) и самият работодател да установи съответствието на осветлението, на електрическата инсталация, на микроклимата. Повечето запитвания и сигнали са в тази насока", каза Аврамова.

Около 2 млрд. лв. са изхарчени за липсващото е-управление за 15 години

Засилени проверки за нерегламентиран труд ще има в заведенията и хотелите в курортите, както и в секторите "Строителство" и "Селско стопанство".

Източник: Булевард България

Инспекцията по труда иска да влиза в домовете на работещите от къщи

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.