<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133088" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съдийката, ск...

Доналд Тръмп е обвинен в “опит за преврат” за щурма на Капитолия

10 Юни 2022
0 131

Срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп са повдигнати обвинения за опит за преврат, свързани с щурма в Капитолия от 6 януари 2021 г. Това стана ясно в началото на изслушванията за нападението, водени от Специалната комисия на Камарата на представителите на САЩ, пише Булевард България.

След почти една година разследване, комисията започна да показва видеозаписи на свидетелски показания от високопоставени представители на Белия дом. Сред тях са синът на бившия президент Доналд Тръмп-младши, както и дъщеря му Иванка. Очаква се този месец да има общо 6 изслушвания.

Доналд Тръмп е обвинен в &#8220;опит за преврат&#8221; за щурма на Капитолия

Доналд Тръмп и децата му се изправят пред съда

Заместник-председателят на комисията за Републиканската партия Лиз Чейни обвини Тръмп, че е “подпалил пламъка на атаката”. А демократът Бени Томпсън посочи, че бунтът е застрашил американската демокрация.

На 6 януари 2021 г. поддръжниците на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса.

Тълпа от поддръжници на Тръмп нахлу в сградата на Капитолия (видео и снимки)

Тогава бе срещата на депутатите за потвърждаване на изборната победа на Джо Байдън.

В първите часове от изслушванията бяха излъчени кадри от показания на бившия главен прокурор на САЩ Бил Бар. Според него твърденията на бившия президент, че изборите са били откраднати, са неоснователни.

Доналд Тръмп е обвинен в &#8220;опит за преврат&#8221; за щурма на Капитолия

„Не можем да живеем в свят, в който действащата администрация остава на власт въз основа на своето мнение, неподкрепено с конкретни доказателства, че е имало измама на изборите“, каза бившият главен прокурор.

Показаха неизлъчвани кадри от щурма на Капитолия, тълпата искала да екзекутира Майк Пенс (видео)

На изслушването бе пуснат и запис от показанията на Иванка Тръмп, която бе и съветник на баща си. В него тя казва, че „приема“ становището на прокурора.

Самият Доналд Тръмп определи процедурата по разследването като “политическа измама” и отново намекна, че ще се кандидатира за президент на предстоящите избори през 2024 г. Тръмп продължава да поддържа тезата си, че победата на Джо Байдън за президент е изборна измама.

Доналд Тръмп е обвинен в &#8220;опит за преврат&#8221; за щурма на Капитолия

Председателят на комисията Бени Томпсън каза, че 6 януари е кулминацията на “опит за преврат”. Той го определи като нагъл опит за сваляне на правителството.

Щурмът на Капитолия. Какво означават тези знамена и костюми

“Насилието не беше случайно. Това беше последната възможност на Тръмп”, допълни още той.

Изслушването беше излъчено на живо по много американски телевизионни канали. Събитието умишлено беше насрочено така, че да се излъчи в най-гледното време – с надеждата да се събере голяма телевизионна аудитория в опит Демократическата партия да укрепи позициите си, посочват някои анализатори.

Доналд Тръмп е обвинен в “опит за преврат” за щурма на Капитолия

Източник: Булевард България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции