<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136136" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как България ...

Ескалация на напрежението в Скопие, Шарл Мишел призова за приемане на френското предложение (видео)

05 Юли 2022
0 14743

Ескалация на напрежението в Скопие, Шарл Мишел призова за приемане на френското предложение.

Френското предложение за прекратяване на спора с България е твърде важна възможност, за да бъде пропусната. Това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на своята визита в Скопие във вторник, пише Свободна Европа.

На протест в Скопие: Алабаковски изгори плакат с Договора за добросъседство и френското предложение (видео)

Ескалация на напрежението в Скопие, Шарл Мишел призова за приемане на френското предложение (видео)

Неговото посещение имаше за цел да покаже подкрепа за френското предложение и да потвърди ангажимента на Съюза към интеграцията на Северна Македония.

Мишел подчерта, че Северна Македония никога не е била толкова близо до Европейския съюз.

„Македонци, имате историческа възможност да кажете – да. Наясно сме с опасенията, изразени от някои хора относно вашата национална идентичност и можете да разчитате на моята пълна подкрепа като председател на Европейския съвет, че систематично ще отстоявам вашите законни права“, заяви той.

Премиерът Димитър Ковачевски повтори позицията на правителството, че това е историческа възможност и благоприятно предложение, което защитава националните интереси и македонските позиции и нагласи.

Ескалация на напрежението в Скопие, Шарл Мишел призова за приемане на френското предложение (видео)

Той уточни, че след приключване на консултативния процес за френското предложение, двустранното споразумение и още един документ ще бъдат изпратени в парламента, където ще бъдат обсъдени. След като законодателите вземат решение, ще могат да възложат на правителството да го изпълни.

Ковачевски коментира и протестите срещу френското предложение, които се проведоха в Скопие в три поредни дни.

Той каза, че има информация от МВР, че се готви нещо, което не подобава на член на НАТО и бъдещ член на ЕС и че е недопустимо да се протестира с качулки, след инцидентите в парламента на 27 април.

Тогава привърженици на националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ нахлуха в парламента.

Ковачевски подчерта също, че управляващата коалиция е стабилна и по-рано през деня се е състоял коалиционен съвет.

Т.нар. френско предложение предвижда българските условия пред Скопие да се превърнат в част от ангажиментите на Северна Македония пред ЕС. Целта му е да доведе до вдигане на ветото, което България наложи върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Българският парламент даде мандат на правителството да одобри предложението в края на юни. В петък правителството в Северна Македония започна да се консултира по темата с политици и експерти, а ден по-късно започнаха многохилядни протести срещу френското предложение.

Френското предложение за уреждане на спора между Северна Македония и България предизвика протести и ескалация на напрежението в Скопие.

Тази вечер отново се стигна до напрежение пред сградата на парламента, предава NOVA.

На мястото са се събрали протестиращи, които хвърлят предмети по сградата и полицаите около нея. Бутилка със запалителна течност се е възпламенила. Силите на реда са се групирали в опит да противодействат на недоволстващите. Има ранен полицай.

По улиците на Скопие има бронирана техника, специални части на полицията, както и военни.

Междувременно премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че ако Северна Македония не хареса и откаже френското предложение, на Албания ще бъде позволено сама да продължи пътя си към членство в ЕС.

Източник: Свободна Европа, NOVA

Ескалация на напрежението в Скопие, Шарл Мишел призова за приемане на френското предложение (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции