<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=140858" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Джо Байдън ще...

ФБР е търсило документи за ядрени оръжия в дома на Тръмп

12 Август 2022
0 87

Преди дни Федерално бюро за разследване обискира дома на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Палм Бийч, Флорида. Обискът дойде, след като по-рано тази година Националният архив на САЩ уведоми Конгреса, че са били възстановени около 15 кутии с документи на Белия дом от резиденцията на Тръмп.

ФБР обискира дома на Доналд Тръмп в Палм Бийч (видео и снимки)

Washington Post съобщи, че ФБР е търсило секретни документи, свързани с ядрени оръжия. Не е ясно дали такива документи са намерени. Но експерти по класифицирана информация посочват, че необичайното претърсване подчертава дълбоката загриженост на правителствените служители за видовете информация, които според тях биха могли да се намират в имението и потенциалната опасност те да попаднат в неподходящи ръце.

ФБР е търсило документи за ядрени оръжия в дома на Тръмп
Wikipedia

Ведомството иска съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването.

Бившият президент го определи като политически мотивирано.

Мерик Гарланд, главният прокурор на САЩ и най-високопоставеният служител на правоприлагащите органи, съобщи, че той лично е одобрил обиска. Министерството на правосъдието иска да публикува редактирана разписка за иззетите предмети.

Тръмп обяви, че ще се кандидатира за президент на САЩ на изборите през 2024 година

“Министерството не приема подобно решение с лека ръка. Когато е възможно, стандартната практика е да се търсят по-малко натрапчиви средства като алтернатива на претърсването и да се стеснява обхватът на всяко предприето претърсване”, каза главният прокурор.

Подобно решение обаче е крайно необичайно. Обикновено текущи разследвания изобщо не се обсъждат.

ФБР е търсило документи за ядрени оръжия в дома на Тръмп
ABC News

Неназован източник заяви пред Reuters, че по време на претърсването са били изнесени около 10 кутии от имота. Тръмп призова незабавно да бъдат обявени свързаните с престъплението документи.

“Не само че няма да се противопоставя на публикуването на документите, свързани с неамериканското, неоправдано и ненужно претърсване и проникване в дома ми в Палм Бийч, Флорида, Мар-а-Лаго, но и ще направя още една стъпка напред, като насърчавам незабавното публикуване на тези документи, въпреки че те са изготвени от радикални леви демократи и евентуални бъдещи политически опоненти, които имат силен и мощен интерес да ме атакуват, както правеха през последните 6 години”, написа Тръмп в своята социална мрежа Truth.

ФБР е търсило документи за ядрени оръжия в дома на Тръмп

Видео и снимки: ABC News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции