<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=138731" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Класическо б...

Груевски: София цели да създаде от Македония втора българска държава на Балканите

26 Юли 2022
0 382

“Не е тайна, че чрез опити за промяна на историята и произхода на македонския език, България ще настоява да създаде от Македония втора българска държава на Балканите”, пише бившият премиер на Република (Северна) Македония Никола Груевски във Фейсбук.

“Празен чек” или “силна позиция”? Какво следва от решението за Северна Македония

“Не е проблем гражданите да се наричат ​​македонци и езикът македонски, ако се приеме, че до 2 август 1944 г. македонците са били българи, които са говорили български език, тяхната история е била българска и ако се приеме, че след това с политическа намеса, преследване и мъчения в СФРЮ нацията е преименувана от българска на македонска, а историята и езикът от български на македонски“, настоява почетният председател на ВМРО-ДПМНЕ в изгнание.

Процесът по присъединяване към ЕС

Според Никола Груевски целите са дългосрочни, както дълъг ще бъде и процесът на присъединяване на страната към ЕС. А дали този план ще се осъществи, зависи от хората в Република Северна Македония, от политическите елити в страната и тяхното единство по националните въпроси, политиките, които ще водят, тяхната независимост, готовността за рискове и натиск, уменията на дипломацията и международните партньорства и съюзи.

Ето какви още условия на София трябва да изпълни Скопие

“Членството в ЕС трябва да остане във фокуса на всяко правителство на (Република Северна) Македония, но с последните решения на правителството се създадоха предпоставки за огромни други рискове от национален характер, които ще изискват много повече усилия и бдителност в бъдеще, което може да бъде основа за нови пречки по пътя към членство в ЕС”, пише Груевски. Той уточнява, че за предложената преговорна рамка не могат да бъдат упреквани нито ЕС, нито Франция, защото правителството в Северна Македония само е потърсило ЕС за решаване на проблема с България.

Скопие настоява ЕС официално да признае македонския език

Груевски в Унгария

Бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ живее в Унгария от 2018 г. Той успя да напусне Северна Македония, след като срещу него бяха заведени няколко дела за злоупотреба със служебно положение. Под ударите на закона попадна и финансирането на партията. След последното дело съдът постанови да бъде конфискувана централата на ВМРО-ДПМНЕ.

Груевски: София цели да създаде от Македония втора българска държава на Балканите

Груевски: София цели да създаде от Македония втора българска държава на Балканите

Източник и снимка: FB/Nikola Gruevski

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции