<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101846" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ново антивир...

Изчезнал китайски блогър, разкрил ситуацията с Covid-19, се появи след 18 месеца в неизвестност (снимки)

02 Октомври 2021
0 3034

Изчезнал китайски журналист най-сетне се появи след 18 месеца в неизвестност

Китайски адвокат и блогър най-сетне се появи отново, след като изчезна през февруари 2020 г., преди 18 месеца. В социалните мрежи той споделяше редица видеоклипове, които показваха какво е положението в болниците в Ухан в начачалото на пандемията от Covid-19.

Пекин наложи забрана на трима американски журналисти, след като Тръмп нарече коронавируса „китайски“

Изчезнал китайски журналист най-сетне се появи след 18 месеца в неизвестност

Във видео, публикувано в профила на блогъра в Twitter @chenqiushi404, майката на Чиуши обвинява държавата за внезапното му изчезване. Тя твърди, че мъжът е бил принудително поставен под карантина: “Аз съм майката на Чен Чиуши. Моля, онлайн приятели и особено тези в Ухан, моля, помогнете ми да намеря Чиуши и да разбера какво се е случило с него.”

Сега той говори публично за първи път след повече от година, като твърди, че за някои от нещата, които е преживял през това време, не може да разкаже.

Както съобщава Wall Street Journal, гражданският активист се появи в 30-минутен лайф, публикуван в YouTube заедно с майстора по бойни изкуства Xu Xiaodong.

“Китайските досиета”: Изтекли документи разкриват грешки и цензура в ранните етапи на Covid-19 в Хубей


В него той казва: “През последната година и осем месеца преживях много неща. За някои от тях може да се говори, за някои не може. Вярвам, че разбирате.”

Изчезнал китайски журналист най-сетне се появи след 18 месеца в неизвестност

Още през септември 2020 г. адвокат по правата на човека каза пред South China Morning Post, че Чиуши се е върнал у дома и е отседнал при родителите си.

Той обаче допълни, че според него държавата все още го следи отблизо.

“Чиуши, който е заедно с родителите си, е под строг надзор от властите”, каза той.

“Тъй като властите са решили да не го дават на съд, всъщност не е законно да продължават да го държат под строго наблюдение.”
По време на изчезването му миналата година негов приятел каза пред CNN: “Притесняваме се за неговата физическа безопасност, но също така се притесняваме, че докато е изчезнал, може да се зарази с вируса”.

Чиуши е един от тримата изчезнали, които положиха неимоверни усилия, за да предупредят света за заплахата Covid-19.

Според докладите, Ли Зехуа, бивш телевизионна водещ, беше преследван и отвлечен на 6 февруари, след като сподели видеоклипове, в които се твърди, че Институтът по вирусология в Ухан е източникът на болестта. Той се появи отново два месеца по-късно.

Ли Зехуа

Фанг Бин, който живееше в Ухан, изчезна три дни след Зехуа. Той публикува кадри на трупове на хора, натоварени в автобусите в града.

За разлика от Зехуа или Чиуши , Фанг Бин все още не е намерен.

Фанг Бинг

Изчезнал китайски журналист най-сетне се появи след 18 месеца в неизвестност

Източник: LADbible

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции