<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147104" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арестуваха п...

“Изневерява” ли руската телевизия на Путин?

09 Октомври 2022
0 484

“Трябва да спрем да лъжем. Нашият народ не е глупав”, заяви наскоро по руската телевизия бившият генерал Картаполов. Признания, че “нещата не вървят добре” се чуват вече и от рупори на путиновата пропаганда. Дойче веле пита какво става?

“Нещата не вървят добре за нас на бойното поле”. Това призна наскоро в предаването си по телевизия “Россия 1” един от най-известните руски водещи Владимир Соловьов. Военният репортер Александър Сладков също съобщи за трудности в Украйна в най-гледаното време, посочвайки, че ситуацията е можела да бъде предвидена: “Все още се учим. Знам, че е ужасно да се чуе това на осмия месец от операцията.” 

&#8220;Изневерява&#8221; ли руската телевизия на Путин?
iStock, Wikipedia

Настъпилият обрат в подхода на руската държавна медия най-вероятно се дължи на преки указания от Кремъл, предполага информационната агенция “Блумбърг”, позовавайки се на свои източници, запознати с начина по който Кремъл управлява редакционната политика на медиите. За първи път се съобщава за военни поражения и за отстъпления. Зрителите в страната вече могат да получат по-реалистична картина на случващото се на бойното поле. Но зад всичко това съществува стратегия, отбелязва и германският “Ханделсблат”. “Неуспехите са толкова значителни, че вече не могат да бъдат премълчавани дори в Русия”, коментира темата “Тагесшпигел”. А вероятно в дъното на всичко е загрижеността на Путин, че “неговата непрестанно оптимистична пропаганда подхранва все по-големи съмнения сред обществото”.

Защо Кримският мост е толкова важен за Путин и Русия?

Критики са допустими, но не и към Путин

Промяната в официалната информационна политика на Москва е довела до увеличаване на “необичайно публичните критики към военните”, пише “Блумбърг”. Допуснатата контролирана “гласност” е толкова широко разпространена, че в последно време дори чеченският лидер Рамзан Кадиров нападна директно руското Министерство на отбраната. Същевременно критики към Путин и решението му за инвазията, която започна на 24-и февруари, не се позволяват. 

“Трябва да спрем да лъжем”, е заявил и бившият генерал Андрей Картаполов в популярно руско токшоу. В момента Картаполов е в ръководството на комисията по отбрана в долната камара на Думата. “Нашият народ не е глупав”, подчерта той.

&#8220;Изневерява&#8221; ли руската телевизия на Путин?
Wikipedia
“Войната не може да бъде спечелена”

“Блумбърг” твърди и, че от началото на лятото президентът Путин е провел поне две срещи с малка група руски военни кореспонденти. Едната от тях се е състояла малко преди решението за частичната мобилизация. Някои от кореспондентите са си задали въпроса дали Путин е получавал пълна информация за случващото се на бойното поле, твърди медията.

Арестуваха петокласничка в Москва, имала аватар в синьо и жълто

“Вчера загубихме 16 селища в района на Херсон. Какво ще загубим днес?”. С този въпрос Олга Скабеева се обърна към руски военен в предаването си на пети октомври. Неговият отговор бе, че случилото се било маневра с елементи на изтегляне.

“Вече има всеобщо разбиране, че войната не може да бъде спечелена”, споделя пред британския “Гардиън” журналист от руската държавна телевизия, пожелал да остане анонимен. Според него политическият елит в страната е обхванат от “силен страх”.

“Изневерява” ли руската телевизия на Путин?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции