<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=132234" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Забраниха да ...

Къде са настанени украинските бежанци в някои страни от ЕС и какви помощи получават?

03 Юни 2022
1 12887

Над 6 млн. украинци са принудени да напуснат родината си. Най-много от тях са потърсили спасение в Полша – 3,5 млн. В Германия бежанците са 600 000, в Нидерландия – 64 000, а в Белгия са 45 000.

Как са приети бежанците в тези страни от Европейския съюз, къде ги настаняват и какви помощи им дават?

Над 300 бежанци в Китен са останали без осигурена храна

Къде са настанени украинските бежанци в някои страни от ЕС и какви помощи получават?
Снимка: iStock

В началото на март държавите от ЕС решиха да въведат статут на временна закрила за украинците, които бягат от войната за първоначален период от една година. Срокът може да бъде удължаван два пъти с по шест месеца. Решението дава възможност на украинските бежанци да се ползват с едни и същи права във всички държави от Общността, подобни на тези на самите граждани на ЕС. Сред тях са достъп до жилищно настаняване, медицинска помощ, достъп до пазара на труда, както и възможност да записват децата си в училищата в държавите, в които пребивават.

Германия

80% от възрастните бежанци са жени, а 40% от целия поток са деца.

В Берлин се установява най-голямата група украинци. В германската столица пребивават над 100 000 бежанци. Това е предизвикало затруднения за бюджета на провинцията, затова Берлин се е обърнал към другите провинции с молба да поемат част от хората. Повечето прииждащи от Украйна предпочитат германската столица, защото в нея има най-голяма украинска общност, а и градът е най-близо до Полша.

35% от украинците са настанени в хотели и бежански общежития, които се намират в квартали редом с другите жилища и хората в тях имат свобода на движение. 19% от украинците са настанени при роднини и познати, 24% при приятели, а 22% са на свободен наем.

Статутът им е приравнен с този на германските граждани и те имат право на социална помощ. Средствата, които получават, са около 450 евро на месец. Имат право да работят, на помощ за намиране на работа, безплатен курс по немски език и помощ при наема. Същата тази помощ бежанци от други държави получават едва тогава, когато получат постоянен статут.

Заради трудното намиране на работа и недоброто владеене на езика много от тях в последните дни се връщат обратно към Украйна.

Забраниха да се заснемат местата за настаняване на украински бежанци в София област

Къде са настанени украинските бежанци в някои страни от ЕС и какви помощи получават?
Снимка: iStock
Белгия

Получаването на статут на временна защита в Белгия става на едно място – в Брюксел. Там украинците се регистрират и ако нямат къде да пребиват първите дни, им се осигурява временен подслон. За по-дългосрочното настаняване на бежанците се грижат общините и разбира се самите белгийците, които имат възможност и желание да приемат украинци в домовете си.

След получаване на статута на временна закрила украинските бежанци имат право и на социална помощ, която варира от 700 до близо 1500 евро.

Над 10 000 от около 45 000 украински бежанци пребивават в домовете на белгийци. Останалите се настаняват в социални центрове, социални жилища и хотели. Някои от общините са преустроили предишните големи центрове за ваксинация в центрове за настаняване на украинските бежанци.

Много бързо държавата създаде онлайн платформа, на която всички заинтересовани могат да се регистрират. Платформата е на различни езици, включително и украински, така е ясно къде в страната какви места има.

Украинците имат право да си търсят работа, като около 2000 вече са се регистрирали в бюрата по труда. По-голяма част от децата вече са записани в училищата в общините, където живеят, а министерството на образованието им осигурява безплатни курсове по нидерландски или френски.

Бежанците могат да се запишат и в някоя от здравните каси в Белгия и по този начин получават достъп до здравеопазването.

На живо от НС: Константинова се извини за думите си към украинските бежанци (видео)

Къде са настанени украинските бежанци в някои страни от ЕС и какви помощи получават?
Снимка: iStock
Нидерландия

И тук всички украински бежанци имат право на социална помощ, предназначена за храна и дрехи, в размер на 260 евро на месец. Също както и в Белгия за настаняването и социалната помощ се грижат общините. Очаквано най-много украинци има в големите градове – Амстердам, Ротердам и Хага.

Освен парите за храна и облекло, украинските бежанци могат да получават от общинските социални служби и средства за обществен транспорт или спортни занимания. Ако си намерят работа, те имат същите права, както и самите жители на страната.

Семействата, които приемат бежанци в Белгия и Нидерландия не получават помощ от държавата.

Източник: БНТ

Снимки и видео: iStock

Къде са настанени украинските бежанци в някои страни от ЕС и какви помощи получават?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции