<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112598" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как да надвие...

Как да се справим с депресията след празниците?

03 Януари 2022
0 700

Как да се справим с депресията след празниците? Отговор дава материал на Psychology Today.

Как да разберем, че страдаме от следпразнична депресия?

Този уикенд празниците свършват. За много хора вторник е последният ден на децата у дома. От вторник всички ще сме на работа и ще се върнем към това ежедневие.

Но вместо да сме щастливи и да се наслаждаваме на живота, днес сякаш усещаме лека депресия. След голямата доза празници зад нас, емоционалният резултат е да сме тотално скапани. Усещането е като че сме се превърнали в празен хладилник, който преди това е бил препълнен с храна и напитки за десетки гости.

Защо се случва това?

Добре е да отбележим, че мозъкът ни реагира на различните емоции като мрежа, предаваща импулси по цялото тяло. Той събира спомени и различна категория информация за нашите чувства и мисли.

Специфична емоция отваря мрежата в паметта ни, която съхранява спомени от други времена, когато сме изпитвали същото чувство. Не е нужно обаче да попадаме в капан в мрежа. Можем умишлено да вървим по лентата на паметта или просто да почувствате как емоциите протичат през вас, както правят много от нас, когато слушат музика. В случая с мрежата за „следпразнична депресия“, знанието за това какво е настроението ни прави много по-лесно бягството.

Въпреки че може да изглежда като депресия, по-вероятно е това настроение да е на загуба. Повечето хора имат високи нива на активност в участъка от Деня на благодарността до Нова година. Връхната точка може да бъде четиридневният уикенд на Деня на благодарността или новогодишното парти, което очаквате през цялата година. Често дейността има интензивни моменти на забавление, наслада или радост, дори ако цялото преживяване не е било толкова страхотно. Но дори и ваканцията ви да е по-скоро стресиращо вълнение, отколкото забавление, най-вероятно сте имали много дейности – подготовката, общуването, пътуването, семейните посещения: четири или пет седмици с много неща за вършене.

Въпреки че може да изглежда като депресия, по-вероятно е това настроение да е просто минорно.

Повечето хора имат високи нива на активност в периода от Коледа до Нова година. Връхната точка може да бъде четиридневният уикенд на Коледа или новогодишното парти, което очакваме през цялата година. Често дейността има интензивни моменти на забавление, наслада или радост, дори ако цялото преживяване не е било толкова страхотно. Но дори и ваканцията да е по-скоро стресиращо вълнение, отколкото забавление, най-вероятно сте имали много дейности – подготовката, общуването, пътуването, семейните посещения: четири или пет седмици с много неща за вършене.

След това изведнъж всичко е приключило. Тръгнало си е. Вечер по-късно го няма вълнението, няма ги активностите, с които е било запълнено ежедневието. Всички толкова дългоочаквани моменти са зад гърба ни.

И сега какво?

Местата на гостите в дома ни вече са празни. Мирише на сладкиши, които вече са изядени или има малки остатъци от тях. Изправяме се пред нормалния живот и трябва да си върнем нормалния работен ритъм. Сякаш сме изгубили времето, за което толкова сме копняли.

За много хора, които страдат от депресия, периодът от време през празниците предлага достатъчно почивка, за да им помогне да игнорират депресивните чувства за известно време. Тогава — бам! — празниците свършват и усещането за депресия се усеща още по-интензивно. Може да имате същата дилема – отклоняването на празника е направено и следпразничната депресия започва. Загубата много прилича на депресия, а депресията прави по-трудно излизането от тази мрежа. Но ако определите това чувство като загуба, можете да намерите начин да го коригирате и да разрешите това нещастно чувство. Статията продължава след рекламата

Как да излезем от “мрежата”?

Една от първите стъпки в преодоляването на следпразничната депресия е осъзнаването, че това настроение на загуба наистина е приспособяване към по-малко стимулация. Това, което сте „загубили“, е високото ниво на активност, с което сте свикнали. Дори и да не сте били депресирани, може да изпитате това внезапно разочарование. Чувствали ли сте се някога странно и неудобно, след като завършите проект на работа? Може би сте били изненадващо депресирани в края на срока в училище, когато сте мислили, че ще се радвате, че работата е приключила. Може би сте се чувствали празни в края на ваканцията, дори и да сте се радвали, че сте у дома.

Ето седем начина да разсеем чувството за празнота:

1. Говорете с някого, но лично, а не като му пишете. Помислете за някого, с когото обичате да сте наоколо, да говорите или да ви е грижа. Обадете на този човек по телефона. Вместо да се оплаквате от настроението си, попитайте го за най-добрата част от почивката му или за най-забавния момент, който е имал. Ако смятате, че някой няма да си направи труда да отговори на телефона си, можете да изпратите текстово съобщение с думите „Моля, вдигни. Искам да поговоря с теб за няколко минути.”

2. Излезте от дома си. Намалете атмосферата, която идва от престоя в стаите, които са лишени от дейност или компания. Избегнете и някои примамливи аромати, като излезете от дома си. Дори в сив ден, да си позволите малко време навън, повишава енергията ви.

Можете дори да комбинирате това с възможността да общувате с някого, като се срещнете с пощенския превозвач в пощенската кутия или преминете през линията на касата вместо самостоятелно плащане в магазина. Дори просто да паркирате колата си далеч от входовете на магазините, така че да трябва да вървите няколко метра, може да прекъсне депресивното настроение.

Как да се справим с депресията след празниците?

3. Четете поздравителни картички. Поздравителните картички са традиция на излизане от модата, но ако имате такива, особено „скучните“ с годишни бюлетини, прочетете ги. Това ще ви помогне да влезете за известно време в банката с памет на някой друг, вместо да размишлявате в депресията си.

Нямате поздравителни картички? Вижте стари писма или имейли от приятели и семейство от минали години! Може да е забавно да препрочетем за нечия ваканция в Перу или за раждането на племенница или племенник назад в деня.

И още

4. Тренирайте. Ако усещате депресия, вероятно ще ви се прииска да седите и да се взирате в пространството или да пуснете някое шоу по телевизията. Преди да се поддадете на това, бягайте или отидете на фитнес. Ще бъдете приятно изненадани от смяната на настроението.

5. Гледайте напред, а не назад Помислете за едно нещо, което бихте искали да се случи тази година. Не е гигантска „цел в живота“ – това може да бъде обезсърчително, тъй като изтощеният ви мозък вече се чувства зле. Но помислете за едно нещо, което бихте искали да се случи през 2022 г., и след това направете план как да го осъществите.

6. Започнете да готвите. Опитайте да приготвите нещо, което не ви напомня за празнична храна, за да получите нов аромат в къщата. Още по-добре, опитайте се да приготвите нещо за първи път, тъй като е креативно и активно – два начина да стимулирате различното мислене.

7. Излезте от празницците. Ако ще гледате телевизия или ще се занимавате с друга дейност, изберете нещо, което не прилича на отдалечен празник, за да не влезете по невнимание в мрежата на това, което току-що сте загубили.

Поемането на отговорност за вашето настроение е най-бързият начин да затворите вратата на тази негативна мрежа от загуби и да се измъкнете от следпразничната депресия. Нека ви е наистина щастлива новата година!

Как да се справим с депресията след празниците?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции