<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=146739" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Журналисткат...

Как Радев пак посрами България

05 Октомври 2022
0 3512

С отказа си да подкрепи пълния текст на декларацията за приемане на Украйна в НАТО президентът Радев само подхранва и засилва подозренията, че София е троянски кон на Москва. Както в НАТО, така и в ЕС. Това пише Петър Чолаков за Дойче веле.

Президентството излезе с позиция за влизането на Украйна в НАТО

Президентът Румен Радев се обяви против приемането на Украйна в НАТО, преди конфликтът ѝ с Русия да бъде разрешен “по мирен път”. Отказът на българския държавен глава да подкрепи пълния текст на декларацията на неговите колеги от Централна и Източна Европа за Украйна изглежда като навеждане пред Кремъл. Както и пред путинофилите в България в частност. 

Дванайсет държави от НАТО (Румъния, Полша, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Северна Македония, Черна Гора, Словакия, Германия, Канада и САЩ) насърчиха амбицията на президента на Украйна Володимир Зеленски страната му да се присъедини час по-скоро към Пакта. Радев контрира с аргумента, че ако НАТО одобри кандидатурата на Украйна за членство сега (той е “за” по принцип), това крие “риск от пряко въвличане” на Алианса във войната между Москва и Киев. За да получи зелена светлина, кандидатурата на Украйна трябва да бъде одобрена от всички 30 страни в Пакта. Постигането на единодушие може да отнеме месеци, дори години. 

Как Радев пак посрами България
БулФото, iStock

Най-голямата ядрена подводница на Русия е излязла на учение, съобщи НАТО

Декларацията е предимно политическа

Турция например е против санкциите, наложени на Русия. Макар и за кратко, Анкара дори наложи вето върху кандидатурите за членството на Швеция и Финландия в Алианса. Страни, които дори не са замесени във военни конфликти. Ветото бе вдигнато на срещата на НАТО в Мадрид в края на юни 2022. Словения също изрази опасения от приемането на Украйна в НАТО в този момент. 

Декларацията в подкрепа на членството на Украйна обаче има преди всичко политически характер. Тя е знак за солидарност с Киев, но и предупреждение към Москва, която все по-често намеква, че може да използва тактически ядрени оръжия срещу Украйна. Единството на НАТО може да обезкуражи Москва. А разединението – да я направи още по-агресивна и дръзка. На този фон позицията на българския президент е излишно презастраховане. По-лошото е, че със сигурност тя подхранва и засилва подозренията, че София е троянски кон на Москва в НАТО и ЕС.

Експерти виждат два сценария за използване на ядрено оръжие в Украйна

Позицията на Радев не е изненадваща. Този натовски генерал, който преди по-малко от година възкликна по време на предизборен дебат “Крим е руски, какъв да е?”, неотдавна заяви, че прекъсването на отношенията с “Газпром” крие рискове за страната. Назначеното от него служебно правителство начело с Гълъб  Донев се опита да направи външнополитически завой – обратно към примката на руските въглеводороди. 

Как Радев пак посрами България
БулФото

Украйна подаде молба за ускорено присъединяване към НАТО (видео)

По свирката на Кремъл

Крайно време е българските политици да разберат, че геополитическият избор на страната ни – в НАТО и ЕС – вече е факт. Този избор поражда както права, така и задължения. А не може ли и София да направи като Анкара – да се пазари и с едните, и с другите? А позицията на Словения с какво е по-различна от българската – ще попитате. Но пък нима поведението на г-жа Митрофанова, тонът на Кремъл и “Газпром” показаха някакво уважение към българските интереси, гъвкавост, готовност за компромиси, отстъпки? 

За разлика от България, Турция вече изпрати военни дронове в помощ на Киев. Словения ще подпомогне Украйна с 28 танка M-55S от съветско време. А за тях ще получи съвременно оръжие от Германия. България остава най-наведена пред Москва. А нямаме възможност дори да браним въздушното си пространство без помощ от други натовски държави.

Радев не се включи в декларация на европейски президенти в подкрепа на Украйна

Стратегията на двата външнополитически стола (с НАТО и ЕС, но никога против Русия), която много политици в България изповядват, през последните месеци окончателно доказа своята несъстоятелност и фалира. Опитите за флирт с аватара на Москва “Газпром” завършиха безуспешно за страните и компаниите от ЕС, които се изкушиха да играят по свирката на Кремъл. Навеждането пред Москва няма да доведе до нищо добро. Нито за националната сигурност, нито за репутацията на България. 

Как Радев пак посрами България. Как Радев пак посрами България.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции