<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=148470" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Световната б...

Какво е “мръсна бомба”?

25 Октомври 2022
0 342

Какво е “мръсна бомба”?

Терминът стана публично известен покрай изявления на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че Украйна се готви да използва такова оръжие. Западните сили обвиниха Кремъл, че по този начин подготвя сценарий за включването му от своя страна.

“Мръсната бомба” е вид радиологично оръжие за масово унищожение, посочва OFFNews. При него, подобно на ядрените оръжия, се използват радиоактивни материали.

Разликата е, че докато ядрените оръжия предизвикват ударна вълна, електромагнитен импулс, светлинна радиация, проникваща радиация и радиоактивно замърсяване, то радиологичните боеприпаси разпръскват радиокативно замърсяване. Само няколко държави в света могат да създадат такъв сложен механизъм на действие.

Радиологичните оръжия са няколко вида

Дизайнът на “мръсната бомба” може да е различен, но принципът е приблизително един и същ – това е контейнер с радиоактивен материал и експлозив, който го разрушава и разпространява веществото с енергията на експлозията. Бомбата може да бъде взривена във въздуха или на земята. И в двата случая енергията на експлозията е достатъчна, за да замърси даден район, без ядрен взрив.

Комисията за ядрено регулиране на САЩ отбелязва, че “степента на локално замърсяване зависи от редица фактори. Те включват количеството на експлозива, количеството и вида на радиоактивния материал, начините на разпръскване и метеорологичните условия.

САЩ предупредиха Москва за употребата на „мръсна бомба“

Държавният департамент на САЩ заплаши Русия с последствия независимо дали използва т.нар. „мръсна бомба“ или конвенционално ядрено оръжие.

Появиха се кадри от падането на руския изтребител Су-34 в Ейск (видео)

НАТО също отхвърли “фалшивите обвинения” на Русия.

“Съюзниците от НАТО отхвърлят това твърдение. Русия не трябва да използва това като претекст за ескалация” на конфликта в Украйна, написа в Twitter генералният секретар Йенс Столтенберг след среща с директора на Пентагона Лойд Остин и британския министър на отбраната Бен Уолъс.

Какво е “мръсна бомба”?

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции