<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=131352" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Турция обмис...

Русия изнася рекордни количества петрол за Китай и Индия

29 Май 2022
0 3871

Русия изнася рекордни количества петрол за Китай и Индия.

Турция обмисля сериозно напускането на НАТО?

Китай и Индия купуват рекордни количества петрол от Русия

В край на май на вода са наблюдавани 64,3 млн. барела руски петрол, а през февруари са били 24,7 млн.

Между 74 и 79 млн. барела от производителя от ОПЕК+ са били в транзитни и плаващи хранилища през изминалата седмица. Което е повече от два пъти повече от 27-те млн. барела точно преди февруарската инвазия в Украйна.

Азия изпревари Европа като най-голям купувач за първи път през миналия месец. И тази разлика ще се увеличи през май.

Учени искат да отворят кристал на 830 млн. години с потенциално жив организъм (видео)

Русия изнася рекордни количества петрол за Китай и Индия

Резкият скок на руския петрол в транзит по море подчертава как световната търговия с енергия е хвърлена в смут от инвазията. САЩ, Великобритания и много компании от ЕС обръщат гръб на нейните товари. Така принуждават Москва да търси купувачи в Азия.

Китай и Индия изкупиха милиони барели от страната, за да се възползват от големите отстъпки в потока. 

Мнение

“Някои от заинтересованите купувачи в Азия са по-скоро икономически мотивирани, отколкото да заемат политическа позиция”, каза Джейн Си.

Тя е старши петролен анализатор в Kpler в Сингапур.

“Въпреки това се наблюдава повишаване на интереса на САЩ към закупуването на руски петрол от Индия, така че е възможно да има някои рискове за този търговски поток, макар че в момента е малко вероятно той да бъде значително намален.”

Според Си, комбинираните потоци от руски петрол за двата най-големи купувача в Азия – Индия и Китай, са се увеличили до рекордни стойности през април, главно благодарение на увеличените покупки от Индия. Въпреки че този месец доставките вероятно ще бъдат малко по-ниски, те все пак ще бъдат надминати само от рекорда от миналия месец, каза тя.

Обемите

Обемът на суровия петрол в морето ще се увеличи с 45 до 60 млн. барела заради увеличената руска морска търговия с Азия. Това е, ако Европейският съюз успее да постигне съгласие за постепенно прекратяване на целия внос от страната до края на тази година. Това заяви в бележка от тази седмица консултантската компания FGE. 

Корабите са принудени да извършват по-дълги пътувания от западните пристанища на Русия до Азия, а не до Европа, когато транспортират суров петрол – като флагмана Urals. Eднопосочното пътуване до Китай обикновено отнема около два месеца.

По данни на Kpler към 26 май на вода са наблюдавани около 57 млн. барела суров петрол Urals. И 7,3 млн. барела суров петрол ESPO от руския Далечен изток. Сравнението е с 19 млн. барела Urals и 5,7 млн. барела ESPO в края на февруари.

Русия изнася рекордни количества петрол за Китай и Индия

Източник: “Блумбърг”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Димо Тодоров

    31 Май 2022

    Западноевропейски санкции - Ха ХаХа

Реакции