<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=126628" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украинският ...

Ковачевски: Посещението на българската делегация в Битоля разпали езика на омразата (видео)

20 Април 2022
0 1212

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски коментира посещението на българската делегация в Битоля и откриването на Културен център „Иван Михайлов”. Според него то „е разбунило духовете от миналото, разпалвайки отново езика на омразата и доверието, срещу което успешно се борихме”, пише NOVA.

„Затова напълно разбирам и усещам гнева на гражданите през изминалите дни. Страната ни получава своята независимост след Втората световна война, в която гражданите участват в Антифашистката национално-освободителна война. Антифашистката ангажираност на гражданите е част от нашата национална идентичност, с която се гордеем в демократична Европа.

Ковачевски: За езика и идентичността нито се преговаря, нито ще се преговаря

Ковачевски: Посещението на българската делегация в Битоля разпали езика на омразата

Македонските граждани са решени за членство в ЕС, но провокации, които нараняват чувствата ни като граждани, застрашават този ангажимент“. Това заяви Ковачевски в специално обръщение.

„Република Северна Македония е суверенна държава и ние сме длъжни да пазим достойнството си”, посочи той.

И допълни, че диалогът и подобряването на отношенията между двете нации трябва да продължат до окончателното уреждане на спора.

„Но за да бъде успешен, никоя от страните не трябва да отстъпва назад. Не трябва да допускаме постоянно връщане към миналото и ходове, които означават еднодневна политическа печалба и дългосрочно увреждане на крехките отношения, които изграждаме“, каза премиерът на Северна Македония.

Ковачевски: Посещението на българската делегация в Битоля разпали езика на омразата (видео)

Източник: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции