<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149773" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Купуваме още 8 изтребителя F-16

04 Ноември 2022
0 252

Народното събрание (НС) реши с голямо мнозинство да закупим още осем изтребителя F-16 Блок 70.

Проектът на правителството бе подкрепен със 162 гласа “за” от ГЕРБ-СДС, ДПС, “Демократична България”, “Български възход” и 33 гласа “за” от общо 44 от “Продължаваме промяната”.

Парламентът реши: Изпращаме оръжие на Украйна (видео)

Според парламентарните групи с това се гарантира окомплектоването на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители F-16 и се гарантира сигурността на страната ни.

САЩ обявиха датата за доставка на F-16 за България

Единствено “Възраждане” и БСП гласуваха против. Те подчертаха, че нито един изтребител от първите осем все още не е доставен. Те също така потвърдиха необходимостта от модернизация на Военновъздушните ни сили.

Парламентът гласува днес за хартиените бюлетини и закупуването на нови изтребители

Служебният военен министър Димитър Стоянов благодари за подкрепата в края на дебатите. Той предупреди, че първите осем военни самолета се очакват през 2025 г., а вторите – едва през 2029-та.

“Жизненият цикъл на МиГ-29 няма да достигне 2029 година, а той ще приключи най-вероятно в края на 2023 година. Тука е мястото отново да призова народните представители – говорейки за модернизация, говорейки за преговори със съюзници, че е необходима и транзитна платформа. Без нея България няма да може да охранява въздушното си пространство”, каза той в Народното събрание.

НС реши: Купуваме още 8 изтребителя F-16

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции