<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=149244" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Българите в У...

Лекари изпратиха на Фандъкова мръсен въздух в писмо

01 Ноември 2022
0 206

Лекари изпратиха на Фандъкова мръсен въздух в писмо.

От сдружение “Въздух за здраве” се обърнаха към кмета на София Йорданка Фандъкова със специално писмо апел “Всички дишаме това писмо”. Интересното в това писмо е мастилото, което е създадено от основни замърсители на въздуха в България.

Здравните специалисти описват вредата от мръсния въздух и призовават за предприемане на мерки за опазването на чистотата му, пише Mediapool.

Лекари изпратиха на Фандъкова мръсен въздух в писмо

ТЕЦ “Брикел” отново бълва черен дим, няма кой да спре замърсяването (видео)

Аналогични послания са изпратени и до ключови политически и публични фигури, институции и влиятелни личности. Всяко от тях е изписано ръчно от български калиграфи.

“Въздухът е необходим и един и същ за всички нас. Нивото на неговото замърсяване е отговорно за увеличаването на хроничните заболявания при уязвимите групи като хора в напреднала възраст, деца и хора с хронични заболявания. Според официални данни за периода 2015-2019 г. жертвите на въздушното замърсяване надвишават поне десетократно тези вследствие на инцидентите на пътя в същия период”, обяснява депутатът от ДБ д-р Александър Симидчиев, който е специалист по белодробни болести и председател на сдружение “Въздух за здраве”.

Очаква се Европейският парламент да приеме актуализираните евродирективи за качеството на въздуха. Те са съобразени с новите препоръки на Световната здравна организация, затягащи значително нормите за допустимо замърсяване и запрашване на въздуха.

Мерките са необходими заради високите нива на преждевременна смъртност, до която води лошото качество на въздуха.

Лекари изпратиха на Фандъкова мръсен въздух в писмо

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции