<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139551" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китай отново ...

Лидерът на “Ал Кайда” е ликвидиран в Кабул

02 Август 2022
0 286

Лидерът на “Ал Кайда” е ликвидиран в Кабул, съобщи президентът на САЩ Джо Байдън.

71-годишният египтянин е бил отстранен при атака на ЦРУ с дрон в нощта на събота срещу неделя, уточнява Dir.bg

“По моя заповед в събота САЩ проведоха успешно въздушен удар в Кабул, Афганистан, при който беше убит емирът на “Ал Кайда” Айман аз Зауахири”, заяви Байдън в кратка реч в Белия дом.

Смятан за мъртъв лидер на “Ал Кайда” се появи във видео по случай 20-тата годишнина от 11 септември

Присъствието на Зауахири в Кабул е “явно нарушение” на споразуменията с талибаните в Доха през 2020 г. Според тях, ислямистите се задължаваха да не дават убежище на “Ал Каида”. Представител на Белия дом уточни, че лидерът на терористичната организация е бил забелязван “многократно и за дълги периоди от време на балкона, където накрая беше нанесен ударът”.

Лидерът на &#8220;Ал Кайда&#8221; е ликвидиран в Кабул

Говорителят на управляващите в Кабул талибани Забиула Муджахид потвърди за удари с дронове. Той нарече случилото се нарушение на “международните принципи”.

Смъртта на Зауахири се счита за най-сериозният удар срещу “Ал Кайда” след убийството на лидера на групировката Осама бин Ладен.

САЩ репатрира от Гуантанамо “20-тия похитител” при атентатите на 11 септември (снимка)

Саудитска Арабия приветства новината с думите:

“Кралство Саудитска Арабия приветства съобщението на американския президент Джо Байдън за смъртта на главния терорист на Ал Каида Айман аз Зауахири.”

От саудитското външно министерство определят покойния като “един от терористичните лидери, ръководил планирането и изпълнението на отвратителни терористични операции в САЩ, Саудитска Арабия и няколко други страни по света”.

Студентки в Ню Йорк снимат атентата на 11 септември и изпадат в шок при сблъсъка на втория самолет с кулите (видео)

Зауахири беше неоткриваем от повече от 10 години. Той беше смятан за един от мозъците зад атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ. Според американски представител той е бил убит от две ракети “Хелфайър”, изстреляни от безпилотен самолет.

Лидерът на “Ал Кайда” е ликвидиран в Кабул

Източник: Dir.bg

Видео: WION

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции