<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=101581" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Служители на ...

Масово кръвопролитие при сблъсък между наркобанди в еквадорски затвор, има най-малко 116 загинали (снимки)

30 Септември 2021
0 344

Понастоящем е известно, че най-малко 116 души са загинали в масови боеве между съперничещи групировки в затвор в Еквадор, твърдят служители. В историята на страната това са най-кървавите сцени на насилие между затворници.

Масови кръвопролития в еквадорски затвор, има най-малко 116 загинали
снимка Би Би Си

Най-малко петима бяха обезглавени при сблъсъците в град Гуаякил, докато други са били застреляни.

Бунт в затвор в Одеса доведе до безредици и масово бягство на затворници (видео и снимки)

В затвора Литорал се помещават затворници от еквадорски банди, за които се смята, че имат връзки с мексикански наркокартели. Това е и един от най-опасните затвори в страната.

Полицейският командир Фаусто Буенаньо каза, че мъжете са хвърляли гранати, като са били необходими 400 полицаи, за да ги разтърват.

Местните медии твърдят, че зад клането стоят мощни мексикански банди за наркотрафик, които сега действат в Еквадор.
Шефът на затворите в Еквадор Боливар Гарзон каза пред местното радио, че ситуацията е “ужасна”.

Масови кръвопролития в еквадорски затвор, има най-малко 116 загинали
снимка Би Би Си

“Вчера полицията пое контрола в 14:00 (местно време), но вечерта имаше други стрелби, експлозии и днес сутринта поехме тотален контрол. Влизаме в пристройките, където е имало конфликт, и откриваме още тела”, каза той.

Това не е първият подобен инцидент. През февруари 79 затворници бяха убити в масов бой.

снимка Би Би Си

Директорът на институцията каза, че мъже от едното крило на затвора са пропълзяли през дупка, за да получат достъп до другото крило, където са атакували членове на съперничещата банда.

Кръвопролитие

Повече от 80 затворници бяха ранени. Полицията успяла да изведе на безопасно място шест готвачи, които са били заклещени в крилото, където се е разразила битката.

Президентът Гилермо Ласо обяви извънредно положение в затворническата система. В Литоралският затвор има затворници от Лос Чонерос, банда от Еквадор, за която се смята, че има връзки с мощния мексикански наркокартел Синалоа.

Но друга мексиканска престъпна група, Картелът от ново поколение Jalisco или CJNG , също се опитва да завземе контрола над наркотрафика от своите съперници от Синалоа.

През юли президентът на Еквадор обяви, че затворите в страната са претъпкани, с 30% над капацитета.

Той обяви плановете си да ускори процеса на освобождаване на затворниците, които са излежали по-голямата част от присъдата си или са извършили дребни престъпления.

Масови кръвопролития в еквадорски затвор, има най-малко 116 загинали

Източник: Би Би Си

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции