<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=147459" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте кои дър...

Митрофанова няма да присъства на първото заседание на Народното събрание (видео)

13 Октомври 2022
0 527

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова съобщи, че руският посланик Елеонора Митрофанова и ръководителят на мисията на Беларус у нас няма да бъдат поканени на първото заседание на новия парламент.

Рашидов: Ако Митрофанова не бъде поканена, това ще е равносилно на война

Мнозинството от политическите партии в новото Народно събрание е подкрепило предложението на “Демократична България”. Партията възрази на присъствието им заради руската инвазия в Украйна.

Митрофанова няма да присъства на първото заседание на Народното събрание (видео)

„Получихме подкрепа от „Продължаваме промяната”, ГЕРБ и ДПС. „Възраждане” и БСП възразиха срещу това решение. От „Български възход” по-скоро показаха становище да се придържаме към общата европейска позиция”, уточни Йорданова.

Протоколът изисква на първото заседание на Народното събрание да присъстват представителите на чуждестранния дипломатически корпус. Според ПП и ДБ руският посланик, който е представител на страна агресор, не трябва да присъства на откриването на новия парламентарен сезон.

„Удовлетворени сме, че надделя евроатлантическото мнозинство при вземането на решението – че не следва да се канят посланиците на Русия и Беларус. Считаме, че това ще е правилното решение, което ще вземе администрацията”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Първото заседание на новото 48-о Народно събрание ще се състои на 19 октомври от 9 часа.

Според Конституцията първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител. Тогава депутатите полагат своята клетва. На първото заседание се избират председател и заместник-председатели на парламента.

ЦИК вече обяви имената на новите 240 депутати. Естествено, откази, размествания и трикове с преференциите не липсваха и сега. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново отказа да седне на банката в парламента, макар да беше водач на две листи. Николай Събев от ПП също се отказа да бъде народен представител, но заяви, че остава част от отбора на промяната. Двама в ГЕРБ пък се отказаха от местата си, за да дадат път на лидера на Младежкото обединение на ГЕРБ Георг Георгиев.

Митрофанова няма да присъства на първото заседание на Народното събрание

Видео: NOVA

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции