<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=142126" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арестуваха в...

Стотици излязоха на шествие за свободата в Украйна (снимки и видео)

24 Август 2022
0 167

Стотици българи излязоха на шествие за свободата в Деня на независимостта на Украйна.

Очаква се мирния протест да поеме от “Дондуков” 2 и да завърши пред паметника на украинския поет Тарас Шевченко на площад “Възраждане”. Там ще бъдат положени цветя.

Две демонстрации под прозорците на президентството са организирани за тази вечер

Стотици излязоха на шествие за свободата в Украйна (снимки и видео)
Снимка: стопкадър/видео БНР

Във Facebook организаторите написаха:

“Сега Украйна воюва, за да защити своята свобода и независимост. И както е казал Апостолът на свободата Васил Левски за България „така щото да бъдем равни на другите европейски народи“. Украйна губи своите най-добри синове в една неравна, но справедлива битка и всяка помощ – физическа или морална е добре дошла. Защото братството между народите не е въпрос на декларации и високопарни изказвания, а именно на това да подадеш ръка и да помогнеш тогава, когато това е нужно.

Това е борба не просто за Украйна, а за правото на народите да защитят своята независимост и свобода, да отстояват демокрацията и сами да избират своето бъдеще. В този смисъл това е война не само на украинския народ , а на всички хора и нации по света, които поставят тези ценности над правото на силата”.

Стотици излязоха на шествие за свободата в Украйна (снимки и видео)
Снимка: стопкадър/видео БНР

Украйна отбелязва Деня на независимостта при извънредни мерки за сигурност (видео)

Присъстващите на мирното шествие са съпричастни с трагедията на хилядите семейства, пострадали от руската инвазия.

Стотици излязоха на шествие за свободата в Украйна (снимки и видео)
Снимка: стопкадър/видео БНР

Хората призовават за солидарност и настояват за изпращането на военна помощ на украинския народ. Те смятат, че Русия упражнява натиск върху България със спирането на доставките на газ и цели дестабилизация на страната ни.

Шествия имаше и в други градове на страната.

Над 100 украински граждани се събраха в морската градина в Бургас. Те се хванаха за ръце в кръг като символ на единството по повод Деня на независимостта на страната. Преди това в Морското казино се проведе и концерт, подготвен от украинските граждани.

“Днес не може да се веселим и празнуваме, но ще отбележим Деня на независимостта, защото имаме право да съществуваме, каза Александра Екимчук, която организира събитието. 6 месеца от началото на войната хората там живеят с нагласата, че всеки ден може да е последен, допълни тя.

Украинските бежанци в Пловдив също отбелязаха Деня на независимостта на родината си с митинг-шествие. След слова за възхвала на защитниците на Украйна, участниците в шествието преминаха по главната улица на града, като пееха песни от своята страна.

Източник: БНР

Видео: NOVA

Стотици излязоха на шествие за свободата в Дена на независимостта на Украйна (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции