<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=139554" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Населението ...

Нанси Пелоси пристигна в Малайзия, Китай започна нови военни учения край Тайван

02 Август 2022
0 287

Председателят на Камерата на представителите на САЩ е пристигнала в Малайзия, откъдето се очаква да отпътува за Тайван. Източници на Wall Street Journal посочват, че високопоставеният представител едва ли ще пренощува там, но “със сигурност ще пристигне”.

Китай отново се закани на САЩ, ако Нанси Пелоси посети Тайван

Посещението на Пелоси в самоуправляващата се страна изостри отношенията между САЩ и Китай, като представителят на КНР в ООН заяви, че то ще подкопае отношенията между Пекин и Вашингтон и че тази визита ще има последствия.

“Председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси има правото да посети Тайван, Вашингтон няма да позволи да бъде сплашен”, заяви Белият дом, цитиран от в. “Сега”. Според американското президентство през идните дни се очаква ескалация на реакцията на Пекин. Възможни са демонстрации на сила от страна на китайската армия, например ракетни пускове в Тайванския залив или зачестяване на полетите на китайски военни самолети около острова.

Вчера Пелоси бе в Сингапур и след спирката днес в Малайзия, маршрутът на Пелоси предвижда визити в Южна Корея и Япония.

Тайванското правителство изобщо не коментира темата за евентуалната визита на Пелоси. Премиерът Су Чжънчан не е потвърдил дали такова посещение ще има.

Нанси Пелоси пристигна в Малайзия, Китай започна нови военни учения край Тайван

Източник: в. “Сега”

Видео: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции