<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=135414" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Проруските с...

НАТО официално покани Швеция и Финландия за членство (видео)

29 Юни 2022
0 113

НАТО официално покани Швеция и Финландия за членство, предава bTV.

Лидерите на държавите членки определиха Русия като “най-значимата и пряка заплаха” за сигурността на Алианса.

В същото време американският президент Джо Байдън обяви изпращането на нови американски войски в Европа. Контингент от 5000 души ще бъде разположен в Румъния, а постоянен щаб за пета американска армия – в Полша. Допълнителни системи за противовъздушна отбрана ще бъдат инсталирани в Германия и Италия.

НАТО официално покани Швеция и Финландия за членство (видео)
iStock

Късно снощи пък бе вдигнато турското вето върху присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. То се случи след интензивни разговори и с подписването на тристранен меморандум между Хелзинки, Стокхолм и Анкара.

Турция сваля ветото за присъединяване на Швеция и Финландия в НАТО

„Процесът се разви безпрецедентно бързо – само за няколко седмици след подадените кандидатури през май. Разбира се, решението трябва да се ратифицира от парламентите на всичките 30-те държави членки, но очаквам и това да стане сравнително бързо“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

НАТО официално покани Швеция и Финландия за членство (видео)

В този момент страните от Алианса заседават за първи път с партньорите си от азиатско-тихоокеанския регион – Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

НАТО официално покани Швеция и Финландия за членство

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции