<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=116023" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Близо 700 000 пе...

Нов подвариант на Омикрон е засечен в Гърция

21 Януари 2022
0 3092

Нов подвариант на Омикрон е засечен в Гърция.

Случаите са засечени на международното летище в Атина, а резултатът от анализа на пробите е излязъл снощи, предава NOVA, цитирайки гръцката телевизия “Скай”.

Бил Гейтс: Covid-19 ще се третира по-скоро като сезонния грип, след като Омикрон премине

Преподавателят по молекулярна биология в Университета в Торонто Янис Прасас е заявил за телевизия “Скай”, че все още няма данни колко важен е конкретният подвариант и каква роля ще има по отношение на пандемията.

По думите му, специалистите очакват появата на различни варианти и не може да се изключи възможността да има и по-заразни.

Нов подвариант на Омикрон е засечен в Гърция
Снимка: AP/Thanassis Stavrakis

Подвариантът ВА.2 вече е засечен и в други страни по света, като данните сочат, че той е преносител на допълнителни мутации спрямо тези на Омикрон, пояснява изданието Ekathimerini.

Според СЗО “Омикрон” не е по-лек, а пандемията не е приключила

Световната здравна организация вече съобщи за три варианта на Омикрон – ВА.1, ВА.2 и ВА.3. Според СЗО от 23-и декември 99 на сто от Covid случаите се дължат на ВА.1. Подвариантът ВА.2 е засечен в Дания, Израел, Белгия, Франция, Швеция, Индия, Великобритания, а сега и в Гърция.

Засега не се отчита разлика на протичането на ВА.2. Специалисти очакват ваксините да покриват и този подвариант на Омикрон.

Нов подвариант на Омикрон е засечен в Гърция

Източник: NOVA, Ekathimerini

Видео: Wall Street Journal

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции