Сигнализирай!

Половината от пълнолетното население на ЕС е с наднормено тегло

Gospodari.com
Gospodari.com
26.07.2021 г.
22
0

Малко повече от половината (53%) от пълнолетното население на ЕС е с наднормено тегло, като цели 17% страдат от затлъстяване. Това сочат данните за 2019 г. на Европейската статистическа служба Евростат.

За проучването

Прочуването е на база на индекса на телесната маса (Body Mass Index - BMI), който използва височината и теглото на човек, за да изчисли мазнините в организма.

Според анализа, 45% от пълнолетното население на ЕС е с нормално тегло, а 3% с тегло под нормата.

Къде сме ние?

В България с наднормено тегло е 55% от пълнолетното население, което е малко над средното ниво за ЕС. Най-висок дял на хората с наднормено тегло се наблюдава във Хърватия и Малта -  по 65%, следвани от Чехия и Унгария – по 50%. Най-нисък е този показател в Италия (45), Франция (47%) и Люксембург (48%).

Половината от пълнолетното население на ЕС е с наднормено тегло

Анализът разкрива и ясна тенденция при нивата на образование. Делът на хората с наднормено тегло намалява с повишаването на образователното ниво. Докато делът на възрастните с наднормено тегло сред хората с ниско образование е 59%. При тези със средно образование той е 54%, а при висшистите – 44%.

Във всички страни членки на ЕС делът на мъжете с наднормено тегло е по-голям от този на жените. Най-драстични разлики се наблюдават в Люксембург (59% от мъжете срещу 38% от жените), Чехия (70% срещу 51%), Кипър (59% срещу 41%) и България (68% срещу 48%).  

С изключение на възрастовата група над 75 години, делът на хората с наднормено тегло нараства заедно с повишението на възрастта. В групата 18 до 24 г. с наднормено тегло са само 25%. Във възрастовата граница от 65 до 74 г. става въпрос за цели 66% от жителите на ЕС. Ситуацията е същата е сходна и при страдащите от затлъстяване – 6% срещу 22% при същите две групи.

Половината от пълнолетното население на ЕС е с наднормено тегло

Източник: Мениджър Нюз

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.