Сигнализирай!

Саудитският престолонаследник е "психопат", твърди бивш офицер от разузнаването (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.10.2021 г.
17
0

Бивш офицер от саудитското разузнаване твърди, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е "психопат без емпатия".

По негови думи принцът веднъж казал, че може да убие тогавашния владетел на кралството, крал Абдула, и да го замени със собствения си баща.

В интервю за американската телевизия Саад Алджабри, който избяга от Саудитска Арабия през 2017 г., каза, че след убийството на журналиста Джамал Хашоги, е бил предупреден, че следващата мишена е той.

Хашоги беше убит през 2018 г. в саудитското консулство в Истанбул. 

ООН: Има "достоверни доказателства", че саудитският принц носи отговорност за убийството на Хашоги (видео)

Висшият военен е бил предупреден "да не се намира в близост до никоя саудитска мисия в Канада (където в момента живее). "Не ходете в консулството. Не ходете в посолството."

Когато попитал защо, те отвърнали: "Разчленили са човека, убили са го. Вие сте начело в списъка."

Саудитски наследник

През февруари тази година излезе доклад на американското разузнаване, в който се твърди, че именно принц Мохамед бин Салман е одобрил, и вероятно разпоредил, убийството на журналиста.

В интервюто Саад Алджабри говори още за ареста на малките му децата. Тяхното задържане целеше да принуди баща им да се върне обратно в страната.

"Трябва да говоря. Обръщам се към американския народ и към американската администрация да ми помогне да освободя тези деца и да възстановя живота им", каза той.

Саад Алджабри

Саудитското правителство не отговори на твърденията му, но каза в изявление, че "Саад Алджабри е дискредитиран бивш държавен служител". Оттам допълват още, че той се опитва да скрие финансовите престъпления, които е извършил, чрез измислени твърдения.

Алджабри беше близък съветник на Мохамед бин Найеф, бивш саудитски престолонаследник и министър на вътрешните работи. "Очаквам да бъда убит един ден, защото този човек няма да се успокои, докато не ме види мъртъв", каза още.

Алджабри има силна подкрепа в САЩ, където бивши служители на разузнаването признават, че техният саудитски колега е помогнал за спасяването на живота на американци и саудитци след терористичните атаки срещу САЩ от 11 септември.

Бившият шеф на разузнаването също така твърди, че принц Мохамед се "страхувал" от него. Той твърди, че разполага с информация за две копия на запис, който доказва, че Мохамед е заплашил тогавашния престолонаследник Бин Найеф, че може да убие действащия крал Абдула.

Саудитският престолонаследник е "психопат", твърди офицер от разузнаването

Източник: The Guardin

По-горе може да видите цялото интервю!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.