Сигнализирай!

Учителите сами ще правят Covid-тестовете на учениците в понеделник и четвъртък (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.10.2021 г.
23
0

Министерството на здравеопазването ще обяви поръчка за доставка на щадящи тестове за Covid-19 тип близалки на стойност 13 милиона лева. Чрез този подход МЗ и МОН се надяват да върнат учениците от първи до четвърти клас в училище още от следващия понеделник или най-късно от сряда.

Това обявиха министрите на здравеопазването и образованието Стойчо Кацаров и Николай Денков на съвместна пресконференция в понеделник. Мярката ще важи само за училищата в общини със заболеваемост над 750 на 100 хиляди души за двуседмичен период (вкл. София-град). Нужно е и съгласието на родителите.

Извънреден брифинг: Купуват щадящи тестове за Covid-19, за да върнат учениците в клас (видео)

Желанието на властите е щадящите тестове да стигнат поне за месец напред. А ако подходът сработи, може да бъде въведен и за по-горните класове.

Подробности

При тестовете тип близалка се отделя слюнка, която после се изследва. Николай Денков каза, че те се правят без присъствието на медицински специалист, а от самите учители. Преподавателите ще бъдат обучени от медици как да вземат пробите.

Тестовете дават резултат максимум до 1 час и ще се прилагат два пъти в седмицата. Това ще се случва в първия учебен час в понеделник и четвъртък, като част от часа или целият ще минава във вземане на проби и изчакване на резултати.

Учителите сами ще правят Covid-тестовете на учениците в понеделник и четвъртък

За целта ще е нужно преподавателите също да се тестват два пъти седмично или да са преболедували вируса/ваксинирани, за да се създаде среда, в която Covid-19 да не се разпространява. Все още няма издадена заповед на МЗ, която да прилага „зеления сертификат“ в училищата, каквито планове имаше Николай Денков.

Родители, които не са съгласни децата им да бъдат тествани по този начин, могат да разчитат на „механизми, при които детето може да учи от вкъщи“, поясниха министрите.

Учителите сами ще правят Covid-тестовете на учениците в понеделник и четвъртък

Източник: "Булевард България"

Видео: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.